Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice 21letý Tunisan ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže. Policie útočníka postřelila a ten je nyní v kritickém stavu v nemocnici.

Útok nožem ve francouzském Nice
Další setnutý v Francii. Zemi sžírá fanatismus

Podle agentury Reuters, která se odvolává na justiční zdroj, byl kontakt útočníka zadržen ve čtvrtek večer. Podle agentury AFP je podezřelý, že byl v kontaktu s útočníkem den před atentátem.

Útočník z Nice teprve 20. září přijel do Evropy, konkrétně na italský ostrov Lampedusa, který je cílem mnoha migrantů z Afriky. Ve Francii je podle úřadů od 9. října.

Francie ve válce s islamistickou ideologií

Podle tuniských a francouzských úřadů je podezřelým Bráhím Avísáví, narozený roku 1999. Podle francouzského prokurátora Jeana-Francoise Ricarda přijel do Nice vlakem ve čtvrtek brzy ráno. Ricard ve čtvrtek večer řekl, že vyšetřovatelé chtějí zjistit, zda měl útočník podporu kompliců.

Ministr vnitra Gérald Darmanin dnes řekl, že Francie je ve válce s islamistickou ideologií a že jsou pravděpodobné další útoky radikálů na francouzské půdě.

Útok nožem ve francouzském Nice
Útok nožem ve francouzském Nice: Tři lidé zemřeli, další jsou zranění

"Jsme ve válce proti nepříteli, který je uvnitř i vně," řekl Darmanin rozhlasové stanici RTL. "Musíme pochopit, že byly a budou další události jako tyto strašné útoky," dodal Darmanin.

Útok v Nice se odehrál necelé dva týdny poté, co 18letý mladík čečenského původu uřízl hlavu středoškolskému učiteli na pařížském předměstí. Útočníka patrně rozhořčila skutečnost, že učitel dějepisu a zeměpisu ve vyučování ukázal karikaturu proroka Mohameda.