„Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí,“ komentoval papež František dnešní útoky na Srí Lance. „Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí,“ dodal nejvyšší představitel římskokatolické církve.

Kostel svatého Šebestiána na Srí Lance po výbuchu
Zahnali nás do hotelu. Nikdo nesmí ven, napsala po útoku editorka Deníku

„Kéž ten, kdo nám dává mír, ukončí řev zbraní v oblastech konfliktů i ve městech a inspiruje lídry zemí, aby ukončili závody ve zbrojení … zejména v ekonomicky rozvinutých zemích,“ uvedl rovněž papež František.

Útoky na Srí Lance si vyžádaly stovky mrtvých, mezi nimiž byly podle nejnovějších zpráv i děti. „Zemřelo pět dětí a asi patnáct dalších ošetřujeme po zraněních,“ uvedla podle České televize nemocnice ve městě Batticaloa, která přijala nejvíce zraněných, jež leží na východě země poblíž jednoho z kostelů, kde se odehrál útok.

Dialog místo síly

Papež také varoval před „narůstající lhostejností světa“ k občanské válce v Sýrii a vyzval k „obnovenému úsilí o její politické řešení“, které by přineslo svobodu, mír a spravedlnost pro Syřany a umožnilo milionům uprchlíků vrátit se domů.

V proslovu také připomněl utrpení v Jemenu, zejména děti jsou tam podle něj „vyčerpány hladem a válkou“. Apeloval i na znesvářené strany konfliktu v Libyi, aby „zvolily dialog místo síly“. Papež též vyjádřil naději, že lídři v Jižní Súdánu otevřou „novou kapitolu v dějinách“ a budou pracovat na usmíření. K hledání mírového řešení vyzval papež i politiky na Ukrajině.

Papež se vyjádřil také k dění na svém rodném kontinentu. Mimo jiné vyzval politické lídry ve Venezuele, aby ukončili vážnou krizi, která „tolik lidí připravuje o důstojný a bezpečný život“. Totéž mají podle papeže udělat i politici v Nikaragui.

Kostel svatého Šebestiána na Srí Lance po výbuchu
Útoky na Srí Lance mají nejméně 215 obětí. Policie zadržela sedm lidí