„Do projektu zapojujeme nejen žáky, ale i rodiče. Recepty budou sbírat vedoucí školních jídelen, po jejich posouzení se ty nejlepší objeví na jídelních lístcích. Děti tak dostanou jídla, která mají rády. Věříme, že se nám podaří zvýšit počet strávníků," řekla listu Pravda mluvčí košického magistrátu Linda Šnajdárová. Jídla by měla být bezmasá nebo se zeleninou, ministerstvo a zřizovatelé škol doufají, že tak podpoří zdravý životní styl dětí.

Recepty budou hodnotit odborníci na výživu, kteří budou zohledňovat zejména množství soli a cukru, podíl vlákniny nebo tuků. Vybrané recepty by pak mělo nakonec odsouhlasit ministerstvo školství.

Žáky má přitom motivovat nejen možnost zlepšení školního jídelníčku, ale i ceny, které dostanou autoři nejúspěšnějších receptů.

Ačkoliv projekt je teprve na začátku, některé kuchařky ze školních jídelen mají o úspěchu revolučního plánu své pochybnosti už teď.
„Dnešní děti nejsou z domova na zdravá zeleninová jídla zvyklé, ve škole by jedly jen omáčky. Na dopoledne si ovoce vezme málokdo, zato sušenky si většina z nich nosí," vylíčila například listu Pravda Mária Miková, která stojí v čele jedné školní jídelny v Košicích už 37 let.