Lokální záplavy vyvolané mimořádně silnými dešti, které nyní sužují centrální část země, přinutily ve Francii od neděle k evakuaci několik tisíc lidí, na 21.700 domácností je bez elektřiny. Prezident François Hollande sdělil, že v příštích dnech vyhlásí v postižených zónách stav přírodní katastrofy, což umožní vládě ihned uvolnit peníze na pomoc těmto regionům.

Seina dnes večer dosáhla úrovně 5,13 metru a v pátek by měla vzhledem k pokračujícím lijákům kulminovat ve výšce 5,3 až 5,9 metru. To podle zástupců SNCF znamená, že bez protipovodňových opatření, konkrétně uzavření čtyř větracích šachet mezi dráhou RER a Seinou, by byly zaplaveny stanice mezi zastávkami Saint-Michel a Musée d'Orsay.

Pršet má i o víkendu. Úřady vydaly varování, že situace vyžaduje "mimořádnou obezřetnost", především v centrálním regionu kolem Paříže Ile-de-France. Výstraha platí pro 12 departementů. Podle meteorologů ale nehrozí opakování katastrofálních záplav z roku 1910, kdy Seina dosáhla 8,42 metru, zaplavila stanice metra a paralyzovala provoz ve městě.

V městě Nemours v departementu Seine-et-Marne východně od Paříže pomáhalo v noci na dnešek 500 hasičů v preventivní evakuaci asi 200 obyvatel domů v bezprostřední blízkosti řeky poté, co voda zaplavila ulice a vytopila sklepy.

Náhlý příval vody si zřejmě vyžádal smrt 86leté ženy v jejím obydlí - požárníci našli její tělo plavající na hladině. Úřady se neshodují zatím v tom, zda se utopila či byla mrtvá již předtím.

"Je to už 60 let, co tady žiju, ale tohle jsem nikdy nezažila," komentovala podle agentury AFP situaci v Nemoursu ohromená zaměstnankyně místní samoobsluhy Sylvette Gounaudová.

Kritická je také situace v departementu Essonne. Evakuováno je zatopené centrum města Longjumeau. V této oblasti žije asi 2000 lidí. Voda v ulicích místy sahá do výšky až 1,5 metru.