Navíc to, že vojáci směs rostlin označovanou slangově jako "koření" užívají, lze jen obtížně prokázat, napsala dnes agentura AP.

Droga se vyrábí z několika asijských rostlin, na jejichž listech jsou chemikálie s podobným účinkem jako má THC, účinná látka v marihuaně. Účinné látky v "koření" jsou ale asi 200krát silnější než THC.

"Koření", zvané také "umělá tráva", už delší dobu nabírá na popularitě mezi běžnými Američany, v řadách vojáků se ale začala objevovat teprve nedávno. Ještě před dvěma lety kvůli podezření na její užívání bylo vyšetřováno jen 29 příslušníků námořnictva, letos to už bylo 700. Celkem v námořnictvu slouží asi 320.000 lidí.

Vojáci usvědčení z užívání drog jsou propouštěni. "Když pracujete ve vojenském prostředí, potřebujete čistou hlavu. Proto námořnictvo vždy vystupovalo vůči drogám s nulovou tolerancí," řekl vojenský vyšetřovatel Mark Ridley.

Droga je dostupná především na internetu, kde se obvykle prodává jako vonná esence. Na obalu bývá varování, že není určena ke konzumaci, zároveň ale její prodejci vychvalují směs jako prostředek pro zlepšení nálady.

Uživatele drogy mezi vojáky lze jen obtížně odhalit, pokud se je nepodaří přistihnout při činu. Teprve letos odborníci vyvinuli způsob, jak stopy po užívání "koření" odhalit při testech vzorků moči. Lékaři ale upozorňují, že drobné změny ve složení užívané směsi mohou odhalení drogy při testech znemožnit.