„Každý, kdo je odsud, věří, že právě tady se nachází místo, kde Robin Hood zemřel,“ vysvětluje pro britský deník The Daily Telegraph Robert Bamforth ze spolku na ochranu anglického venkova.

„Pokud by takový projekt dostal zelenou, místo lesa, luk a polí s pšenicí a ječmenem tu zbude jen moře monstrózních skladů,“ zuří předseda jiného občanského spolku Max Rathwell.

Pohřeb zbojníka Kellyho.
V Austrálii pohřbili zbojníka Kellyho 132 let po jeho smrti

Zastupitelé chtějí pietní místo zrušit a oblast má být zastavěna průmyslovými budovami. Regionální politici se nechali slyšet, že se to vyplatí i za cenu obětování turistického potenciálu.

Příznivci plánů developerů rovněž argumentují tím, že existenci skutečného hrobu lidového hrdiny historici zpochybňují.

Občané i ochránci přírody se ale bouří a upozorňují na fakt, že v minulých staletích místo neprošlo prakticky žádnými úpravami, což svědčí o pečlivě udržované tradici. Mimo jiné krajina přesně odpovídá popisu z pera Charlotte Brontëové v jejím románu Shirley z roku 1849.

Jan Kobzáň: Valašští zbojníci.
Valašští zbojníci: byli to hrdinové nebo zločinci?

O tom, že hrob Robina Hooda leží na pozemku někdejšího cisterciáckého ženského kláštera v Kirklees, svědčí také zmínky v baladách z 15. století.

Oproti tomu jedna novější teorie označuje za pravděpodobnější místo Robinova posledního odpočinku kostel Všech svatých v Kirkby.

Okolí symbolického hrobu Robina Hooda v okrese Kirklees

Zdroj: Youtube

Osoba známá z knih Waltera Scotta a Alexandra Dumase je od 16. století nejčastěji ztotožňována se středověkým šlechticem Robertem z Locksley.

Původní středověké písně kladou dobu Hoodova narození do 13. století. Postava Robinovy družky Mariany má zřejmě původ v hrdince francouzské hry Jeu de Robin et Marion Adama de la Halle z konce 13. století.

Německý spisovatel Bernd Ingmar Gutberlet přišel s domněnkou, že zbojník, který podle pověstí „bohatým bral a chudým dával“, ve skutečnosti nemusel být kladným hrdinou.

Vilém Tell
Vilém Tell: Po stopách sestřeleného jablka

Argumentuje poznámkami v Skotské kronice Waltera Bowera (1385–1449, v níž je Robin Hood vykreslován jako chladnokrevný hrdlořez.

V březnu roku 2013 nabídl britský historik Sean McGlynn další verzi. Podle něj se psanec s přezdívkou Robin Hood na území Británie ve 13. století opravdu pohyboval. Nešlo však o mírumilovného šlechtice, nýbrž o nebezpečného vraha jménem William z Kenshamu.