Navzdory svému stáří je však obraz dobře zachován. „Je těžké stáří nálezu přesně datovat. Shodujeme se, že obrazy nejsou staré více než osm tisíc let, po domestikaci kozy, ale nebudou mladší než z římské doby,“ říká archeolog David Eisenberg-Degen pro izraelský list Haaretz.

Obrazy byly nalezeny ve dvou lokalitách. Nález ze Shuwaymis zobrazuje přesně 204 psů, kteří loví společně s člověkem. Oproti tomu jeskyně v Jubbah ukazuje lovce, okolo kterých je psů pouze sedm. S jejich interpretací si vědci lámou hlavu.

Někteří usuzují, že na jeskynní zdi je zobrazeno staré izraelské plemeno kanaanského psa, což nelze však vůbec potvrdit. Vědci také vylučují, že malba znázorňuje vlky, jelikož vyobrazená zvířata mají ocasy zakroucené směrem nahoru. Vlk, na rozdíl od psa, ocasem vrtět neumí.

Požár ničil majetek celebrit ve čtvrti Bel Air v Los Angeles.
Kalifornii dál ohrožuje oheň, poničil už některé domy celebrit ve čtvrti Bel Air

„Umění nemusí vždy zobrazovat realitu,“ zdůrazňuje Eisenberg-Degen. Jisté podle něj pouze je, že zvířata nevypadají jako jezevčíci.

Přesná lokalitu nálezu na severozápadě Saúdské Arábie ale z obav z vandalů nebyla zveřejněna.

První pes na Blízkém východě?

Objev podporuje teorii, že prvním zvířetem, které kdy bylo domestikováno, byl pes a došlo k tomu právě na Blízkém východě.

Odpovídá tomu i 30 let starý nález „psího hřbitova“ u izraelského města Aškelon, ve kterém bylo nalezeno přes 1400 těl psů, z nichž většina byla štěňata. Jeho stáří se datuje na 2500 let. 

Proč ale v bohatém a významném městě starověku uhynulo najednou tak velké množství psů, zůstává záhadou.

Halszkaraptor escuilliei
Vědci objevili pozůstatky nového dinosaura. Vypadá jako kachna

„Nálezy nedokazují, že šlo o rituální pohřeb. Možná, že došlo k hladomoru nebo epidemii, díky které celá populace psů vymřela,“ říká archeolog Daniel Meister.

Pohřbena se štěnětem v náručí

Podobných nálezů ale v blízkovýchodním regionu existuje více. V padesátých letech byly v lokalitě Eynan nalezeny pozůstatky dvanácti těl, jejichž stáří se datuje na 12 tisíc let. Jedno z nalezených ženských těl bylo pohřbeno se štěnětem. Žena ho doslova objímala v náručí.

V sedmdesátých letech bylo na Hayonim Terrace nalezeno tělo muže, pohřbené společně se dvěma malými psy. Podle archeologů je staré třináct tisíc let.

„Detailní analýza těchto psů naznačuje, že psi tehdy skutečně žili v blízkosti člověka,“ odhadovali vědci Eitan Tchernov a Francois Valla již v roce 1997.

Obyvatelé staré Arábie zřejmě nemuseli být prvními lidmi, kteří domestikovali psy. Jestli byli poprvé domestikováni ve staré Číně, nebo na Sibiři zůstane zřejmě nejasné.

Práce potápěčů
Bronzová paže a první počítač. Archeologové hlásí dva tisíce let starý objev

„V archeologii nikdy jistě nevíte, co bylo první, pouze poslední,“ říká profesor Steve Rosen z univerzity v Negevu.

Vědci zatím pracovali se dvěma teoriemi. Buď byli psi domestikováni v Evropě před 15 tisíci lety, nebo v Asii o něco později. Správné můžou být obě dvě verze a nejlepší přítel člověka mohl být ochočen na několika místech světa nezávisle na sobě.

„To, co vidíme je skutečně raný důkaz o vztahu mezi člověkem a psem,“ vysvětluje Rosen, který termín domestikace zpochybňuje.

„Lidé si nedomestikovali psi, psi se zčásti ochočili sami. Ale být pohřben se psem, konkrétně se štěnětem, něco znamená, záleží, jak si domestikaci definujete,“ dodává.

Pozdější kultura Blízkého východu v Bibli i Koránu ale postavení psa ve společnosti degraduje a slovo pes považuje ho za nadávku.

Před 2500 lety v Aškelonu to ale mohlo být jinak. „Existuje mnoho důkazů, že tehdejší náboženství Féničanů a Peršanů považovalo psa za posvátné zvíře, které dokázalo léčit. Tomu, že psí sliny jsou léčivé věřili lidé ve starověku i středověku,“ říká izraelský archeolog Guy Bar-Oz z univerzity v Haifě pro list The Jewish Business News.

Žralok límcový
V portugalském moři chytili prehistorické monstrum. Žilo již před 80 miliony let