Velbloudy do Austrálie přivedli v 19. století budovatelé železniční sítě a dálkového elektrického vedení. Když je ve 30. letech minulého století nahradila moderní technika, byla stáda vypuštěna do přírody, kde se rychle rozmnožila. Nyní jejich populace čítá přes půl milionu jedinců a dál roste.

Projekt omezení jejich počtu, který předpokládá snížení stavu nejméně o 75.000 ročně, má ale i své odpůrce. Velbloudi jsou stříleni a neúměrně podle kritiků trpí. Jejich maso navíc přijde nazmar, protože většinou bez užitku shnije na místě, kde zvíře padne.

Podle australských úřadů ale nejsou škody způsobované volně žijícími velbloudy nadále udržitelné. Velbloud dokáže za den urazit až 70 kilometrů a cestou poškozuje okolí. Cílem akce podle vlády není jejich úplné vyhlazení, ale snížení stavu na únosnou a kontrolovatel­nou míru.