Případ je podle běloruských lékařů mimořádný, i když útoky bobrů jsou v poslední době časté. Zvířata, jimž ještě nedávno hrozilo v Evropě vyhynutí, se v Bělorusku stejně jako v řadě dalších států střední a východní Evropy přemnožila. V Bělorusku se za posledních deset let jejich počet ztrojnásobil na zhruba 80.000 kusů.

Bobři se podle zoologů stále častěji vydávají za potravou do blízkosti měst a vesnic a dostávají se s lidmi do konfliktu. Některé exempláře prý dosahují váhy až 30 kilogramů a délky jednoho metru. Zvířata jsou stále agresivnější, při ochraně svého území neváhají zaútočit.

Rozsah zranění nešťastného rybáře ale lékaře šokoval. Bobr se mu podle agentury AP zakousl do nohy a přetnul jednu z velkých tepen. Muž si vyjel rybařit s přáteli, ti ale vykrvácení nedokázali zabránit.

Obyvatelé běloruského venkova jsou údajně z bobrů zoufalí. Hlodavci likvidují lesní porosty, způsobují škody zemědělským usedlostem. Minské ministerstvo zemědělství po letech ochrany znovu povolilo jejich lov. Zájem je ale prý malý, protože bobři jsou pro lovce až příliš snadným terčem.