"Situace na Ukrajině je dál velice složitá. Dnešní zprávy ukazují, že konec konfliktu je daleko. Lidé stále umírají. Příměří není na stole. Politické řešení je v nedohlednu," shrnul kritický vývoj na Ukrajině Steinmeier. Varoval také, že napětí je nyní tak citelné, že stačí málo, aby se situace zvrtla v přímou konfrontaci. "A tomu je třeba zabránit za každou cenu," dodal ministr.

V Berlíně spolu na Steinmeierovo pozvání jednají ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a jeho francouzský protějšek Laurent Fabius. Steinmeier už před schůzkou avizoval, že jejím hlavním cílem bude debata o tom, jak z ukrajinské krize ven. "Nezbytně potřebujeme nový politický podnět, jinak riskujeme vleklou krizi nebo i další, ještě horší spirálu eskalace," domnívá se šéf německé diplomacie.

Podle něj je nyní třeba stanovit si způsob, jak by se dalo dosáhnout dlouhodobého příměří a efektivních hraničních kontrol mezi Ukrajinou a Ruskem. Aktuálně hodlají ministři řešit i situaci kolem sporného ruského humanitárního konvoje, který prozatím uvízl před ukrajinskými hranicemi.