Prodejce Holverson a jeho žena se vraceli z dovolené v Buenos Aires přes Británii. „Pokud bude všechno v pořádku, budeme v New Yorku ve středu dopoledne,“ napsal Holverson své matce na palubě Titaniku, který vyplul z britského Southamptonu. Hned druhý den po napsání dopisu narazila loď ve 23:40 do ledovce a následně se přes dvě hodiny potápěla. Při katastrofě zahynulo více než 1500 lidí. Holverson byl mezi oběťmi také, jeho manželka neštěstí přežila.

Dopis, který chtěl Holverson poslat po připlutí do New Yorku, byl nalezen v jeho náprsní tašce po vytáhnutí Holversonova těla z Atlantiku. Spolu s ostatními zbytky osobních věcí pak byl dopis předán jeho rodině.

Motlitební kniha z roku 1655
Národní knihovna vydražila v Londýně vzácný rukopis. Zaplatila za něj 148 tisíc

Andrew Aldridge, dražitel aukční síně Henry Aldridge and Son, řekl pro Fox News, že je tento dopis podle jeho názoru nejdůležitějším dopisem napsaným na palubě Titaniku, který se kdy dostal do prodeje. „Je výjimečný po všech stránkách, včetně obsahu, historického kontextu a exkluzivity,“ napsal Aldridge v e-mailu.

Dopis je podle něj jeden z posledních známých, které „přežily“ potopení lodi a zároveň poslední známý dopis napsaný obětí na palubě. „Tato loď je ohromná a vybavená jako honosný hotel. Je zde také pan John Jacob Astor s chotí. Vypadá jako jakýkoli jiný člověk, i když má miliony. Sedí na palubě s námi ostatními,“ popsal plavbu Holverson, který cestoval v první třídě. Astor byl nejbohatším cestujícím na Titaniku a platil tehdy i za nejbohatšího muže na světě. Potopení lodi nepřežil, ale jeho těhotná manželka přežila.

Na dopise jsou mapy od mořské soli, jinak je ale čitelný. O věci z Titaniku je na aukcích vždy obrovský zájem. Letos se už například prodal kožešinový kabát, který na sobě měl jeden ze zachráněných stevardů. Kupec za něj dal 150 tisíc liber (asi 4,3 miliony korun).

František Muzika, Hlava s kloboukem.
Obraz od Františka Muziky se na aukci prodal za 5,64 milionu korun