Dlouho si o tom všichni šeptali, výsledky aktuálních průzkumů ale hovoří jasně. Na britských univerzitách se rozmáhá nový fenomén napříč celou zemí.

Narkoleptika a léky proti nespavosti

Modafinil, Ritalin nebo Adderall jsou mezi studenty hitem. Primárně je mají užívat ti, kteří trpí například narkolepsií, nebo hyperaktivitou. Studenti si je ale opatřují často ilegálně. Mezi takzvaná nootropika neboli chytré drogy patří rovněž doplňky potravy, nebo léčiva, zlepšující schopnost lidského myšlení. Informoval o tom britský list The Guardian.

Plán, jak mezi studenty tyto látky omezit, zatím univerzity nemají. Například univerzita ve Staffordshiru zvažuje drogové testy, podobné dopingovým testům sportovců: „Univerzity musí opravdu zvážit, jak reagovat na užívání chytrých drog. Je důležité studentům vysvětlit, že je to podvádění. Pokud problém bude přetrvávat, univerzity by měly zvážit provádění testů na drogy při zkouškách," uvedl pro The Guardian děkan Thomas Lancaster.

Andrej Babiš.
Bezpečnostní rada dostala ujištění, že Babišovy nahrávky se šetří

Jsou tyto drogy nebezpečné?

Bezpečnost těchto látek hodnotí profesor Tim Hale z centra neurovědy na univerzitě v Dundee. „Krátkodobé užití těchto látek by nemělo být nebezpečné, ale neznáme jejich případné kumulativní efekty. Každý může reagovat jinak, zejména v kombinaci s užitím dalších medikamentů, alkoholu nebo rekreačních drog, látky ale můžou vyvolávat úzkosti a změnit srdeční frekvenci."

Na Oxfordu v květnu 2016 studentský list Cherwell publikoval průzkum, podle kterého 15,6 procenta studentů vědomě užilo Modafinil, nebo podobnou látku bez lékařského předpisu k tomu, aby ovlivnilo své studijní výsledky. Počet užívajících může být podle odhadů ale vyšší, píše The Guardian.

Video: v čem spočívá nebezpečí chytrých drog?

Zdroj: Youtube

Užívání bez předpisu je ilegální

Například Oxford už začal pořádat workshopy, aby studenty v této ilegální činnosti vzdělával a varoval. Podle psychologa Roberta Dempseyho ze Staffordshire University je většina studentů přesvědčena, že nedělají nic špatného.

"Drogu jsem získal od kamarádky, která užívala Ritalin jako chytrou drogu. Přesvědčila lékaře, že trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti, aby jí lék předepsal," uvádí jeden ze studentů.

Drogy zajištěné v baru.
Dealeři prý na Václaváku prodávali drogy na zavolanou

Noopept, zvyšující kognitivní schopnosti, byl ještě minulý rok volně v prodeji. Vláda ho však zakázala. Jeho náhražka se dá ale stále sehnat.
Student, který chtěl zůstat v anonymitě, uvedl listu Guardian: „Znám pár lidí, kteří si dávají raději Modafinil než Ritalin nebo Adderall. Vzhledem k náročnosti studia bych se nedivil, kdyby takových lidí bylo více." Sám pak bere Modafinil pro psaní esejí a učení na zkoušky od poloviny svého druhého ročníku: „Moje práce byla bez těchto látek dosti ubohá. Bylo pro mě životně důležité dokončit moji disertaci a další univerzitní projekty," dodává.

Podle psychofarmakoložky Cathy Montgomeryové je problém v tom, že univerzity nemají žádnou legislativu, která by užívání těchto látek zakazovala. Případné „dopingové" testy by nejdříve musely být opřeny o pevný zákon.

Generace, která nikdy nespí

Pro farmaceutické firmy je důležitý zisk

Napřílad eshop Modup, který prodává Modafinil, oznámil, že během zkouškového období se prodej léku vždy zdvojnásobí.

Nejlépe se prý prodává poblíž univerzitních kampusů Oxfordu, Cambridge, London School of Economics a na Královské univerzitě v Londýně.

Mluvčí farmaceutické firmy Royal Pharmaceutical Society ale studenty varuje: „Nereálná očekávání přínosů těchto mocných medikamentů, spolu s nátlakem na jejich užití. je pro studenty nezdravým mixem. Naše rada zůstává: neberte nic, co není na lékařský předpis," uvedl pro Guardian.

Před měsícem se z mariňáckého výcviku v rovníkové džungli vrátili studenti brněnské univerzity obrany Rodolfo Maršík (na snímku vlevo) a Václav Krabáč.
V džungli padaly stromy jako paneláky. Zákeřný byl i hmyz, vyprávěli studenti

O tom, jak je tato problematika rozšířena v Česku, zatím nejsou dostatečné údaje. Možná je čas využít díru na trhu. Například v Polsku užívání některých podobných látek postavili mimo zákon už v roce 2010.

Polský Sejm. Ilustrační foto
Polský Sejm schválil zákaz takzvaných chytrých drog