Kresba vznikla kolem roku 12.500 před naším letopočtem plus minus 560 let. „Nejranější datum je srovnatelné s uranovým datováním vápencové vrstvy, která kryje figury v jeskyni Church Hole v Creswellu na hranici hrabství Nottingham a Derby," vysvětlil archeolog George Nash, který kresbu v jeskyni Cathole v roce 2010 objevil. „Ovšem každopádně minimální datace 14.505 plus minus 560 let dělá z vyrytého soba nejstarší skalní umění na britských ostrovech, pokud ne v severozápadní Evropě," zdůraznil.

Dávný umělec vyryl obrázek soba do nerostného podkladu, v podstatě do krápníkové vrstvy. Použil k tomu ostrý nástroj, pravděpodobně vyrobený z pazourku. A tvůrce, či tvůrkyně, byl pravák.

Protáhlé tělo zvířete je vyplněno nepravidelnými a křížícími se čarami, zatímco nohy a paroží tvoří jen jednoduché linie.

Vápencové útesy na pobřeží u Goweru je známé svou důležitostí pro archeology. Například takzvaná Červená dáma z Pavilandu, přičemž ve skutečnosti jde o ostatky mladého muže, je nejstarší známý formální pohřeb, jaký byl v západní Evropě nalezen. Jeho stáří je 29.000 let, objeven byl v jeskyni Goat's Hole v gowerské oblasti už v roce 1823.

Za nejstarší jeskynní umění v Evropě jsou od nedávna považovány malby z jeskyně El Castillo ve Španělsku, jejichž stáří 40.000 let potvrdili rovněž bristolští odborníci.