Odbory na událost reagovaly vyhlášením stávky, která komplikuje městskou dopravu už čtvrtý den. O ukončení protestu se stále jedná, zatím ale není jasné, zda a případně od kdy bude ukončena.

Smrtelný incident se odehrál v sobotu, když se jeden z autobusů firmy Stib srazil se soukromým autem. Šestapadesátiletý inspektor albánského původu Iliaz Tahiraj, který v podniku Stib pracoval téměř tři desítky let, na místo přijel situaci vyfotit kvůli pojištění a vyřídit další formality. Při tom ho ale brutálně napadl 28letý Belgičan, který byl podle místního tisku opilý a nyní je ve vazbě.

Inspektor pak zraněním podlehl. Jeho smrt vyvolala masivní protesty a emoce mezi zaměstnanci bruselské dopravní společnosti. Ti od vlády požadují, aby se více zasadila o jejich bezpečnost, neboť nejde o první násilný incident.

Bruselské i federální belgické úřady už o víkendu oznámily plány na větší nasazení policie a další bezpečnostní opatření. Například od policejních odborů ale dnes zaznělo, že některé návrhy na větší nasazení policistů jsou nereálné, neboť policejní sbory jsou už tak přetížené.

Ministryně vnitra Joëlle Milquetová o víkendu přislíbila dočasné nasazení 100 policistů z rezerv na zvýšení ochrany bezpečnosti v síti Stib. „To je naprosto nemožné,“ uvedly ale policejní odbory SLFP. Celkové posílení v delším horizontu by se pak mělo pohybovat v řádu stovek.

Stávka mezitím dál komplikuje dopravu v Bruselu. Ve školách jsou nicméně tento týden prázdniny a celkově je provoz o poznání menší než obvykle, takže situace není tak dramatická, jako tomu bylo při podobných protestech v minulosti.