Zařízení si v úterý prohlédli premiér Bohuslav Sobotka i šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba ČSSD), který místo navštívil už podruhé a který už na dřívějším mezinárodním summitu v Praze tradiční čínskou léčbu na vlastní kůži okusil. „Zkusil jsem akupunkturní body i vyšetřovací metody a musím říct, že to není nic nepříjemného," řekl ministr.

Nemocnice, která jako první v Číně začala zmíněné postupy kombinovat se západní medicínou, se už nyní podílí na ambulanci tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Do budoucna tamtéž vyroste celý specializovaný pavilon, který zaplatí čínská strana. Podpis příslušné dohody je naplánován na pátek. „Část, kterou máme teď v Hradci otevřenou, nestačí zájmu. Máme pořadník, který je plný až do září," uvedl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula, který kvůli podpisu dohody přicestoval s českou vládní delegací do Číny. Zájem je o to pozoruhodnější, že české pojišťovny tento typ léčby uznávají jen jako doplňkovou a pacienti si ji tak musejí hradit z vlastní kapsy.

Efektivní léčba

Šéf hradecké nemocnice ale připouští, že část odborné veřejnosti zdaleka tak nadšená není. Ostře proti se například staví Česká lékařská komora.

„My ale nechceme nahradit klasickou medicínu tou tradiční čínskou, zavádíme ji pouze doplňkově," řekl s tím, že v některých oblastech může být tento způsob léčby efektivnější. „Zejména v oblasti chronických bolestí a migrén má čínská medicína bohaté zkušenosti. V otázce neplodnosti tu mají možná lepší výsledky než na Západě, jde zejména o bylinnou léčbu. A pak je to celá řada chorob, chronické záněty kloubů a podobně," vyjmenoval Prymula oblasti, v nichž by čínská medicína mohla být pro české pacienty přínosem.

Ačkoliv čínská medicína spoléhá spíše na přírodní cesty než na syntetická léčiva, v principu se podle ředitele šanghajské nemocnice Čou Chua až tak moc neliší: „Ve skutečnosti má i čínská medicína mezi bylinami přípravky, které mají podobnou protizánětlivou funkci jako antibiotika v západní medicíně."

- Nemocnice Šu-kuang funguje 110 let. Má přes 1300 lůžek, ročně ošetří na 3,2 milionu pacientů. Operací, které provádí kombinací tradiční čínské medicíny a medicíny západní, je ročně asi 50 tisíc.
- Peníze na výstavbu pavilonu v ČR v hodnotě deseti milionů eur (270 milionů Kč) podle Prymuly poskytne šanghajská společnost CEFC, která již v Česku v uplynulých týdnech oznámila i jiné významné investice (mj. podíl ve fotbalové Slavii Praha či v letecké společnosti Travel Service). Nová klinika by měla být vybudována do 18 měsíců a mělo by v ní působit 30 členů lékařského personálu, z toho osm z nemocnice v Šanghaji.