Agentura Reuters napsala, že soud dnes potvrdil červnový rozsudek, který schválil, jako je tomu vždy u trestů smrti, i nejvyšší sunnitský duchovní.

Případ se váže k loňské demonstraci na káhirském předměstí Kardása. Přerostla tehdy ve střety s policií a o život přišel jeden policejní generál. Protest se konal po tvrdém zásahu policie a armády proti Muslimskému bratrstvu, které pořádalo pravidelné demonstrace od července, po sesazení prezidenta Muhammada Mursího. V roce 2012 zvítězil ve volbách jako kandidát muslimských bratrů, avšak jeho způsob vlády vyvolával trvalé protesty liberálních Egypťanů.

Zásah proti islamistům vedl loni v čele armády nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který po svém letošním zvolení do čela státu prohlásil, že za jeho prezidentského mandátu Muslimské bratrstvo existovat nebude.

Přítomno jen sedm z 12 odsouzenců

Při dnešním soudním přelíčení bylo přítomno jen sedm z 12 odsouzenců na smrt, nad zbylými byl trest vynesen v nepřítomnosti. Všichni se mohou odvolat. Dalších devět osob souzených v téže kauze dostalo doživotní tresty. Obžalovaní v soudní síni na vynesení rozsudku reagovali provoláním modlitby Bůh je velký.

Nynější vedení Egypta proti Muslimskému bratrstvu postupuje nekompromisně. Tisíce členů této organizace skončily ve vězení a při procesech s nimi padají tvrdé tresty. Vůdce Muhammad Badí a dalších 200 stoupenců bylo v červnu odsouzeno k trestům smrti. Rozsudky i způsob vedení procesů kritizovali ochránci lidských práv.