Kromě toho musí al-Ghajtí uhradit pokutu o celkové výši 3000 egyptských liber (zhruba 3800 korun). Po odpykání trestu navíc bude celý další rok pod dohledem příslušných orgánů.

Abdal Fattáh Sísí
Egyptu v boji s radikály na Sinaji pomáhá Izrael, připustil egyptský prezident

Moderátor je v současné době zatím stále na svobodě a proti nedělnímu rozsudku se může odvolat, zároveň však musí zaplatit kauci 1000 egyptských liber (cca 1270 korun). Oficiálně byl pak obviněn z podněcování nemravnosti a pohrdání náboženství.

Identita muže, kterého al Ghajtí před televizními kamerami již loni v srpnu zpovídal, prozrazena nebyla, podle dostupných informací nicméně moderátorovi vyprávěl o svém životě sexuálního pracovníka a popisoval vztahy s jinými muži.

Porušení profesionality

V důsledku tohoto rozhovoru rozhodla egyptská Vrchní rada pro regulaci médií dotčený kanál na dva týdny odstavit z vysílání, oficiálně pro „porušení profesionality“. Žalobce Samir Sabry pak podle státního listu al-Ahram moderátora obvinil, že veřejně vyzdvihuje finanční výhody plynoucí z „provozování homosexuality“.

Homosexualita jako taková v Egyptě nezákonná není, server BBC nicméně připomíná, že tamní autority si v poslední době na osoby hlásící se veřejně ke komunitě gayů a lesbiček tvrdě došlapují. Opírají se přitom o zákon z roku 1961, který kriminalizuje rouhačství a prostopášnost.

Autobus s turisty v egyptské Gíze zasáhla exploze
Autobus s turisty v Egyptě zasáhl výbuch. Čtyři lidé zemřeli