V Gruzii se nedávno ujala moci koalice vedená miliardářem Bidzinou Ivanišvilim. Ve volbách minulý měsíc porazila stranu prezidenta Michaila Saakašviliho. Nový premiér varoval, že si posvítí na politiky spojené s bývalým vládním táborem a podezřelé z nekalostí.

Poté, co po devíti letech skončila Saakašviliho nadvláda nad gruzínskou politickou scénu, zachvátil jeho spojence strach, že Ivanišviliho nová vláda proti nim chystá hon na čarodějnice.

Hrozí mu až 12 let

Prokurátoři obžalovali exministra vnitra a obrany Bačanu Achalaju, náčelníka generálního štábu Giorgiho Kalandadzeho a ještě jednoho armádního velitele ze zneužití pravomocí, napsala agentura Reuters. Hlavní žalobce řekl, že vyšetřovatelé mají důkazy o tom, že obvinění loni urazili šestici vojáků. Achalaja byl také obviněn z protizákonného věznění. Za zneužití pravomocí hrozí osm let vězení, Achalaja by mohl jít za mříže dokonce na dvanáct let.

Dvaatřicetiletý Achalaja z funkce ministra vnitra odstoupil v září kvůli skandálu ohledně týrání vězňů, jehož se podle všeho dopouštěli dozorci ve věznici v Tbilisi. Kvůli tomuto případu Gruzie krátce před volbami z minulého měsíce zažila vlnu protestů. Achalaja po volbách z Gruzie odjel, ale tento týden se do země vrátil a ve středu byl zadržen. V roce 2009 se stal gruzínským ministrem obrany, předtím pracoval jako šéf vězeňské služby.