Dánka na policii vypověděla, že se v úterý v podvečer ztratila nedaleko oblíbené nákupní oblasti v centru Dillí a zeptala se skupiny mužů na cestu zpět do hotelu. Muži ozbrojení nožem ji odvlekli stranou, hromadně znásilnili, zbili a ukradli jí hotovost, iPad a telefon. Turistka byla podle AP v zajetí mužů téměř tři hodiny.

Dva ze tří zajištěných násilníků policisté zatkli ve středu večer v blízkém parku. U jednoho z nich policie našla pouzdro na brýle postižené a 1000 rupií (přes 300 Kč) v hotovosti. Druhý podezřelý měl u sebe ženin iPad a sluchátka. Našel se u něj také mobilní telefon, který si podle policie koupil za ukradené peníze.

„Zatčení dvou mužů nám umožnilo získat totožnost jejich kompliců, po nichž nyní pátráme," řekl agentuře AFP policejní komisař Alok Kumár. Podle AFP policie ve středu vyslechla v souvislosti s případem 15 bezdomovců, kteří se v době činu pohybovali v blízkém okolí.

„Už známe pachatele. Jsou to všichni pobudové," potvrdil podle indické tiskové agentury PTI jeden z vyšetřovatelů.

Dánka pravděpodobně cestovala po Indii sama a od pondělí byla v Dillí, kam přijela po návštěvě Tádžmahalu. Žena v Indii odmítla lékařské vyšetření a ve středu ráno odletěla domů.

Rok od znásilnění mladé Indky

V prosinci si Indie připomněla rok od tragické smrti mladé Indky, kterou brutálně znásilnila skupina mužů v jedoucím autobuse v Dillí. Dívka svým zraněním o několik dní později podlehla. Případ vyvolal v celé zemi protesty proti násilí na ženách a přiměl vládu ke zpřísnění zákonů na jejich ochranu.

Nicméně podle agentury AP ulice se díky těmto změnám bezpečnější nestaly, obtěžování žen a urážlivé chování vůči nim v zemi trvá. Přesto však postižené nabyly větší odvahu útoky oznamovat. Mezi lednem a říjnem loňského roku nahlásily v Dillí a jeho okolí 1330 znásilnění, zatímco za celý rok 2012 oznámily 706 případů.

Ve třech měsících následujících po hrůzném případu z prosince 2012 se příjmy turistického ruch v Indii výrazně propadly. Podle údajů indické obchodní a průmyslové komory do země přijelo o 35 procent méně žen než obvykle. Později se sice turistické odvětví vzpamatovalo, ale nedávné útoky na cizinky by mohly způsobit nové problémy.

Turismus se v roce 2012 podílel na tvorbě HDP 6,6 procenta.

Minulý týden 18letá německá humanitární pracovnice oznámila, že ji ve vlaku cestou na jih Indie napadl jeden ze spolucestujících. Loni v březnu se v centrální části země stala obětí hromadného znásilnění Švýcarka, když se svým mužem kempovala v lese. V červnu podobnou otřesnou zkušenost zažila 30letá Američanka ve městě Manali, když stopovala.