Deseticentimetrovou vlnu zaznamenalo také Thajsko. Epicentrum otřesů se nacházelo asi 450 kilometrů západně od metropole indonéské provincie Aceh. Jde o nejsilnější zemětřesení s nejvyšší následnou přívalovou vlnou od roku 2004, kdy cunami zabila v oblasti desítky tisíc lidí.

Nejvíce zasažen byl dnes podle odborníků indonéský ostrov Simeulue u Sumatry, na kterou nejintenzivněji udeřila i cunami. Tamější úřady nyní zjišťují, zda vlna způsobila ztráty na životech či zraněné a zda napáchala také nějaké hmotné škody.

Varování odvoláno

Tichomořské středisko varování před cunami (PTWC) vydalo po otřesech varování před cunami, které převzala Indonésie a další státy v oblasti včetně Indie. Toto opatření bylo odpoledne SELČ opět postupně odvoláváno.

Varování, které se dotklo řady turistických letovisek, včetně například jihothajských provincií Krabí, Pchúket a Pchanggá. Na turisty hojně navštěvovaném ostrově Pchúket bylo uzavřeno mezinárodní letiště. I v dalších zemích v oblasti Indického oceánu se opatření promítlo do preventivní evakuace místních obyvatel a turistů. Před mohutnými mořskými vlnami byli varováni také obyvatelé indických ostrovů Andamany a Nikobary a indických států Urísa a Kérala a dále obyvatelé Srí Lanky.

Z pobřeží Srí Lanky bylo preventivně evakuováno asi 80 českých turistů. V Indonésii se nachází zhruba 120 Čechů a v Thajsku okolo 400. Všichni jsou podle dostupných informací v pořádku.

Indonéské úřady oznámily, že do provincie Aceh vysílají záchranný tým. Systém varování před cunami v Acehu přerušil dodávky elektřiny a přiměl místní obyvatele k útěku na výše položená místa.

„Otřesy byly velmi citelné. Vypadla elektřina a na silnicích se tvoří dopravní zácpy, jak se lidé snaží prchnout na vyvýšená místa. Všude jsou slyšet sirény a modlitby z mešit,“ vypověděl mluvčí úřadu pro řešení následků přírodních katastrof Sutopo, jehož citovala agentura AFP. Jedna z místních obyvatelek uvedla, že země se třásla skoro čtyři minuty.

Panika

Agentura Reuters napsala, že obyvatelé Indonésie, ale také Indie vybíhali při otřesech ve strachu ze svých domovů a kanceláří. Největší panika panovala v indonéském Acehu, kde ještě nevybledly vzpomínky na zemětřesení a cunami z roku 2004, které si tu vyžádaly desetitisíce mrtvých. Panika dnes vyháněla z budov lidi, kteří zůstávali stát na otevřených prostranstvích ještě dvě hodiny po prvních otřesech. Pacienti se hrnuli ven z nemocnic, někteří ještě s infuzemi v paži, uvedla agentura AP.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono nicméně v televizním projevu sdělil, že zatím nejsou hlášeny žádné oběti, zranění ani škody na majetku.

Podle amerického geologického ústavu USGS bylo ohnisko zemětřesení, které udeřilo v 10:38 SELČ, lokalizováno 33 kilometrů pod mořským dnem. Na twitteru se objevily zprávy, že otřesy byly citelné i v Singapuru, Thajsku, Malajsii, Bangladéši a Indii. K evakuaci budov přistoupili i v hlavním městě Malediv Malé.

Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky, a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

V prosinci 2004 zasáhlo oblasti Indického oceánu zemětřesení o síle 9,1 stupně, po kterém následovala několikametrová přívalová vlna cunami. Katastrofa si vyžádala více než 230.000 obětí, z nichž převážná většina byla právě z Acehu.

Čtěte také: U Indonésie zaznamenali velmi silné zemětřesení, hrozí cunami