Nová vláda vznikla v rekordním tempu: předchozí premiér Enrico Letta totiž po sporech uvnitř vládní středolevicové Demokratické strany (PD) podal demisi teprve minulý pátek.

Dosavadní starosta Florencie Renzi, který se do čela PD dostal před dvěma měsíci a ve vysoké politice je nováčkem, se bude opírat o stejnou koalici jako Lettův kabinet. Kromě PD v ní je Nová centristická pravice (NCD), kterou vede Angelino Alfano, dřívější spojenec kontroverzního expremiéra Silvia Berlusconiho, a další dvě menší středová hnutí. Alfano bude v novém kabinetu dál zastávat post ministra vnitra.

Těhotná skládala přísahu

Ministrem hospodářství se stane dosavadní hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan, který jako jediný na slavnostní přísahu nedorazil. Nestihl se totiž do Říma včas vrátit z australského zasedání zemí skupiny G20. Na ministerstvu zahraničí nahradí dosavadní šéfku diplomacie Emmu Boninovou Federica Mogheriniová, spravedlnost povede Andrea Orlando a obranu Roberta Pinottiová. Veřejnou správu bude mít na starost 33letá Marianna Madiaová, která přísahu skládala ve vysokém stupni těhotenství.

Noví ministři se ještě dnes sejdou na prvním společném zasedání a v pondělí a v úterý je pak čeká hlasování o důvěře. Nejprve předstoupí před horní a poté i před dolní komoru parlamentu.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně, ale z recese vychází jen pozvolna, s chabým růstem ve výši 0,1 procenta v loňském posledním čtvrtletí. Renzi už avizoval, že se pokusí rychle prosadit nutné hospodářské reformy. Chce také změnu volebního zákona, která by měla zaručit, že další parlamentní volby neskončí patem stejně, jako ty poslední v předchozím roce.