Účastníci hebronské akce přišli s maskami Martina Luthera Kinga a Obamy, který ve středu přicestoval na třídenní návštěvu. Dnes má jednat s Palestinci v Ramalláhu.

Organizátoři akce v Hebronu chtěli Obamovi připomenout Kingův boj proti diskriminaci v USA. „Představujeme zde Obamu, jehož předci, jako byl King, bojovali za svobodu. Odmítáme zjevné zaujetí USA pro Izrael. Doufali jsme, že první černošský prezident USA bude vůči Palestincům spravedlivější," řekl palestinskému serveru Maan organizátor akce Ísá Amru, který byl mezi zatčenými.

Mluvčí izraelské armády řekla, že vojáci zadrželi šest účastníků, protože vstoupili do uzavřené vojenské zóny.

Dle ISM Izraelci zatkli tři Palestince a tři Evropany – Čecha, Němce a Dána, o nichž organizace o nich hovoří jako o dobrovolnících. Několik z nich bylo obviněno z napadení vojáků, což ale ISM popírá. Po středečním výslechu mají být dnes předvoláni před soud do Jeruzaléma. Cizincům hrozí deportace.

Hebron leží jižně od Jeruzaléma a obývá ho přes 160.000 Palestinců. Židé ho řadí po Jeruzalému za druhé nejsvětější místo své víry. Jsou tam hrobky patriarchů Abraháma, Izáka a Jákoba. Žije tam malá komunita asi 500 Židů, k jejichž ochraně je na místě početná vojenská posádka. Kvůli zajištění jejich bezpečnosti byla uzavřena část centra města.

Bouřlivé protesty v Ramalláhu

Mnohem bouřlivější protesty proti Obamovi se tento týden konaly v Ramalláhu. Ve středu se ve středu města shromáždilo několik set lidí a palestinská samosprávu na dobu prezidentovy návštěvy vyhlásila zákaz vycházení, protože organizátoři protestu hrozili dalšími akcemi dnes i v pátek. Dnes zůstaly zavřené školy a některé ulice jsou zablokované.

Skupina palestinských právníků požádala palestinského generálního prokurátora, aby byl Obama po příjezdu do Ramalláhu zatčen. Důvodem je zabití palestinského novináře Mázina Dany, jehož američtí vojáci zastřelili v roce 2003 v Iráku, protože ho považovali za teroristu.

Účastníci středečního protestu hovořili o „záludném Obamovi, obránci státu Židů". „Amerika je matkou teroru", „Tento národ se nenechá Američany pokořovat", „Obamo, vrať se domů, Palestina není na prodej", byla hesla středečního protestu.