Pouhým namířením snímače, který se vejde pohodlně do dlaně, a sepnutím digitálního tlačítka si může člověk rychle zjistit například to, kolik kalorií obsahuje kousek sýra v obchodě nebo zda jsou rajčata ideálně zralá.

Skener bude moci člověku zachránit i život, jestliže upozorní na zkaženou potravinu či prošlý nebo neúčinný lék.

Vědecký svět považuje SCiO za naprostou novinku, která lidem umožní zjišťovat povahu látek ve svém okolí a chránit se před těmi nebezpečnými. Šaron, který je absolventem Massachusettského technického institutu, o novince hovoří jako o nové generaci vyhledávače.

Současné hledání na Googlu je podle něj složité, jelikož hledající musí mít určitou představu o tom, po čem pátrá, aby zadal klíčová slova. Se SCiO stačí namířit přístroj na věc, aniž bystě věděli, co to je. SCiO zjistí molekulární strukturu, porovná ji s dostupnou databází a pošle výsledek analýzy na smartphone.

Šaronovi se podařilo získat na webu Kickstarter 11.000 zájemců, kteří na projekt přispěli dvěma miliony dolarů (asi 40 milionů Kč). Tito zájemci by měli mít do konce roku přístroj k dispozici a pomoci vytvořit větší databázi o vlastnostech hmoty, která bude k dispozici uživatelům. Šaron věří, že na trhu bude SCiO někdy příští rok a že by zařízení mělo být dostupné za zhruba 300 dolarů (asi 6000 Kč).