Řízenou demolici přenášela italská televize a na místě ji sledovali členové italské vlády, včetně ministra vnitra Mattea Salviniho či vicepremiéra Luigiho di Maia. Odstřel se opozdil o 37 minut, protože jeden starší člověk údajně odmítal opustit svůj byt z evakuační zóny o poloměru 300 metrů. Jeho byt byl nakonec prázdný, ale v jiné budově se našli dva cizinci z neunijní země. Dívali se na televizi a o demolici nevěděli.

V italském Janově začala demolice zbytků zříceného mostu
V italském Janově z výšky 48 metrů sundali první úsek Morandiho mostu

Nejprve bylo slyšet několik po sobě jdoucích explozí a pak se již masa betonu a oceli sesunula k zemi. Následoval dlouhý potlesk přihlížejících. Kvůli množství uvolněného prachu sutiny začaly kropit vodní děla, přesto se však nad místem demolice vznášel velký prašný oblak.

Zdroj: Youtube

V minutách před detonací zněly městem sirény a preventivně bylo již ve čtvrtek evakuováno 3500 lidí. Před odchodem si mnoho z nich zakrylo okna a dveře plastovými fóliemi, aby se do jejich obydlí nedostal prach.

"Všechno šlo podle plánu. Zpoždění se událo kvůli osobě nahlášené v jednom bytě. V 9:37 šel most k zemi," řekl starosta Janova Marco Bucci. Dodal, že úřady nyní zkontrolují, zda nedošlo k poškození statiky přilehlých domů. Bude-li vše v pořádku, budou se obyvatelé moci vrátit.

Stavby, které se nacházely bezprostředně pod mostem, byly evakuovány ihned po jeho částečném zřícení.

Pád utlumilo kamenivo

Odstřelu předcházely rozsáhlé přípravy, které podrobně ilustruje deník Corriere della Sera. Pod pilíře byly vysypány hromady kameniva, aby se utlumil pád konstrukce. Oblast, kam měly dopadnout sutiny byla ohrazena dvanáctimetrovou betonovou zdí.

V italském Janově začala demolice zbytků zříceného mostu
V Janově začala demolice zbytků zříceného dálničního mostu. Potrvá čtyři měsíce

Na dva zbylé kusy mostovky byly umístěny po celé délce obrovské nádrže s vodou, která měla pohltit co nejvíce prachu. Vaky s vodou se nacházely i na pilířích poblíž míst, kde byla výbušnina. Vodní stěna, která se vytvořila po explozi, byla místy vysoká až 50 metrů.

Na 4000 náloží se použilo 2700 kilogramů dynamitu. K zemi nakonec padlo 4500 tun materiálu o objemu 20.000 metrů krychlových.

Nový most z oceli

Morandiho most v Janově, postavený v polovině 60. let minulého století a pojmenovaný po svém autorovi Riccardu Morandim, stál na frekventované dálniční trase a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou riviérou. Jeho část se zřítila loni 14. srpna a z výšky spadly tři desítky aut včetně českého kamionu, jehož řidič nehodu přežil.

Stavba nového mostu začala ve středu. Vede ji místní rodák, slavný architekt Renzo Piano. Podle listu La Stampa by se nový most měl podobat lodi. Konstrukce z oceli má být v noci osvícena pomocí elektřiny ze solárních panelů. Piano stavbu pro své rodné město navrhl zdarma.

V italském Janově se zřítil most
VIDEO: Nová počítačová simulace ukazuje, jak se mohl zřítit most v Janově