Zachráněná osmička havířů se v hloubce 1700 metrů dokázala přesunout do nouzového útočiště vybaveného telefonem a různými věcmi nezbytnými pro přežití. Tam je také záchranáři našli a vyvezli na povrch. Osud devíti pohřešovaných lidí je zatím neznámý, ale pokračuje intenzivní pátrání po nich, sdělila společnosti ve zprávě pro média.

Zlatý důl Doornkop se nachází nedaleko Johannesburgu. Harmony Gold kvůli neštěstí zastavila veškeré důlní práce.

Odborový svaz horníků upřesnil, že požár vypukl v úterý večer po zemětřesení, které zničilo ventilační a vodovodní potrubí a také rozvod elektrické energie. "Poškozené elektrické kabely pod zemí vznítily oheň, který stále hoří," upřesnil svaz v prohlášení.

Nejhlubší doly

Jihoafrické doly jsou nejhlubší na světě a v období rasistického režimu si získaly nelichotivou pověst jako nejnebezpečnější. Od zrušení apartheidu a skončení nadvlády bílé menšiny v roce 1994 se vláda, odbory a důlní společnosti intenzivně snaží bezpečnost zlepšit, přesto však lidé v tamních dolech dál umírají. Za celý rok 2012 při těchto neštěstích zahynulo 112 lidí.

V roce 2009 při podzemním požáru v jiném dole Harmony Gold přišlo o život 82 osob, které tam zřejmě těžily ilegálně. Většina obětí se podle všeho udusila.

Všichni horníci nyní mají u sebe nouzové kyslíkové přístroje. V útočištích, připravených pro havárie, je jídlo, voda a dýchací přístroje pro případ delšího zablokování pod zemí.