V ohrožených oblastech panuje také varování před opouštěním domovů. „V následujících dnech nevycházejte do ulic, pokud to nebude bezpodmínečně nutné,“ upozornil během pátku úřad civilní obrany. Podle meteorologů zasáhne bouře zejména Peloponéský poloostrov a Krétu a postupovat bude i nadále východním směrem na západní území Turecka. Zlepšení by mělo nastat v noci z neděle na pondělí.

Povodně po hurikánu Florence
Hurikán Florence si vyžádal už 43 mrtvých. Nebezpečí navíc hrozí dál

Formující se medikán dal o sobě vědět již během čtvrtka, kdy na jihu země vyvracel stromy, poškodil řadu staveb a způsobil výpadky elektrického proudu. V okolí Athén byla omezena trajektová doprava. Ta byla podle serveru iRozhlas během pátku obnovena, předpokládá se však, že během soboty a neděle dojde k opětovnému přerušení.

První v historii

Zatímco na území Řecka nejsou medikány výjimečným jevem a objevují se přibližně jednou ročně, na území Turecka dorazí podle serveru Hurriet Daily News poprvé. Podle doktora Murata Gündüze z univerzity Dokuz Eylül bouře během noci z pátku na sobotu dosáhne síly hurikánu první kategorie.

„Do provincie İzmir dorazí 30. září večer nebo následující den ráno. Podle našich odhadů zasáhne pobřeží od jižní části İzmiru po Antalayu,“ uvedl Gündüz a zdůraznil, že středomořská obdoba hurikánu je „velmi vzácným fenoménem“.

Evropské země v současné době nemají zřízenu žádnou agenturu, která by měla monitorování mediáknů na starost. „Vzhledem ke klimatickým změnám lze očekávat, že v budoucnu bude podobných bouří přibývat a budeme potřebovat instituce, které se jimi budou zabývat,“ myslí si Güdüz. Zatím však podle něj není důvod k obavám.

Numa zabíjela

Medikán Numa, který řecké území a části jižní Itálie zasáhl v listopadu loňského roku, si vyžádal 22 lidských životů a napáchal škody v řádu miliard korun. Povodně, která bouře způsobila, byly nejhorší přírodní katastrofou v Řecku od roku 1977

Tajfun Mangkhut dorazil do Hong Kongu.
Tajfun Mangkhut má již 78 obětí. Počet ale poroste, desítky lidí se pohřešují