Úřady krátce vydaly varování před vlnou cunami pro Vanuatu, Šalamounovy ostrovy, a Novou Kaledonii, pak ho ale zrušily. Záznamy výšky hladiny oceánu podle nich cunami nenaznačily. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Tichomořské středisko varování před cunami (PTWC).

Americká geologická služba (USGS) uvedla, že epicentrum zemětřesení, původně ohodnocené až na 7,6 stupně, se nacházelo 244 kilometrů severozápadně od ostrova Espíritu Santo, který je součástí souostroví Vanuatu. Otřesy vycházely z hloubky asi 36 kilometrů a ozvaly se v pátek 04:14 tamního času (čtvrtek 19:14 SELČ).

„Zemětřesení o takové velikosti dokáže vytvořit ničivou cunami, která může během minut až hodin zasáhnout pobřeží v oblasti kolem epicentra,“ oznámilo PTWC.

Podle agentury AP úřady na Vanuatu informace o zemětřesení i cunami prověřují.

Žádné zprávy o vlně cunami

„Nemáme žádné informace ani žádný náznak jakékoli cunami a ještě jsme tu nedostali žádné varování,“ řekl podle AP policejní mluvčí Smith Wuwue v hlavní městě Port Vila na ostrově Efaté.

Ředitel meteorologického úřadu na Vanuatu sdělil, že úřad nemá žádné zprávy o vlně cunami z ostrova Luganville, který leží nejblíže epicentru.

Loni na konci září zasáhlo zemětřesení a vlny cunami tichomořský stát Samou, Americkou Samou a Tongu. O život přišlo nejméně 178 lidí, řada vesnic byla zničena. Na začátku října se objevila vlna silnějších zemětřesení v oblasti poblíž Vanuatu. Nezpůsobila materiální škody, mezi lidmi ale vyvolala paniku.