Premiér Benjamin Netanjahu údajně rovněž nařídil izraelské delegaci, aby se vzhledem k porušení příměří vrátila z vyjednávání v Káhiře, informoval deník Times of Israel. V oblasti dosud platilo příměří prodloužené do dnešních 23:00 SELČ. Rozhovory o jeho dalším prodloužení se prý odkládají na neurčito, oznámilo egyptské ministerstvo zahraničí.

Izraelská armáda uvedla, že tři rakety dopadly na otevřené prostranství nedaleko města Beeršeba. Svědci z Pásma Gazy, které citovala agentura Reuters, údajně slyšeli odpálení raket. Podle světových agentur nikdo nebyl zraněn. Jedna z raket vypálených ve večerních hodinách zasáhla i obchodní centrum nedaleko města Aškelon: jsou hlášeny hmotné škody, ale žádné oběti.

Nejméně dvě rakety zachytil a zneškodnil protiraketový systém Iron Dome, který je aktivován v případě, že střela míří na obydlené území. Izraelská armáda uvedla, že raketa vypálená z Gazy na Tel Aviv byla během nynějšího příměří nejhlubším útokem, který radikálové podnikli. Raketa dopadla do otevřeného prostranství u Tel Avivu a nikoho nezranila. K útoku se Hamas již přihlásil.

Porušení příměří

Izraelský premiér v reakci na odpálení raket nařídil izraelské armádě, aby podnikla nálety na "teroristické cíle" v Pásmu Gazy. Armáda zanedlouho oznámila, že letecké údery v oblasti obnovila. "Tento raketový útok je vážným a přímým porušením příměří," uvedl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev. Podle izraelské armády letectvo podniklo 25 úderů na cíle v Pásmu Gazy.

K raketovým útokům se nejdříve nikdo nepřihlásil. Mluvčí palestinského hnutí Hamas Samí abú Zuhrí uvedl, že "nemá povědomí o vypálení nějakých raket z Pásma Gazy." Z vyhrocení situace mluvčí obvinil naopak Izrael. "Útoky mají za cíl zhatit vyjednávání v Káhiře, Izrael je za to zodpovědný," dodal Samí abú Zuhrí. Později ale ozbrojené křídlo Hamasu přijalo odpovědnost za ostřelování.

Opětovné vyhrocení násilí dnes odsoudili Američané. "Jsme znepokojeni dnešním vývojem a odsuzujeme opětovnou raketovou palbu," uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. "Vyzýváme k okamžitému ukončení nepřátelských kroků a raketové palby a k návratu obou stran k jednáním o příměří," dodala.

Další klid zbraní? Izrael nařídil stažení své delegace

V Egyptě mělo od rána pokračovat za egyptského prostřednictví vyjednávání o dalším klidu zbraní mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamas. Jeho výsledky měly být známy dnes večer. Jenže do toho přišlo porušení klidu zbraní a Izrael nařídil stažení své delegace z Egypta. Jaký bude další osud vyjednávání, není zatím jasné. Egyptské ministerstvo zahraničí již nicméně informovalo, že rozhovory o příměří se odkládají na neurčito, napsala izraelská média.

Pokud jde o rozhovory o dlouhodobějším klidu zbraní, Egypt podle palestinské agentury Maan nabídl oběma stranám kompromisní řešení, které předpokládá otevření hraničních přechodů do Pásma Gazy, umožnění volného pohybu osob i zboží a také řešení finanční krize v Pásmu.

Debata o dalších palestinských požadavcích, jimiž je otevření letiště a přístavu a také propuštění palestinských vězňů, se má odložit. Stejně se má až později jednat o navrácení ostatků dvou izraelských vojáků padlých za bojů v Pásmu Gazy. Pro trvalé příměří Hamas požaduje zrušení izraelské blokády Gazy, která trvá sedm let.