„Největším nebezpečím pro nás Evropany je alternativní Evropa s alternativními hodnotami. Nebezpečím pro nás jsou hodnoty jako je izolacionismus, netolerance, nerespektování lidských práv, homofobie. Tato alternativní Evropa má svého vůdce, a tím je (ruský prezident Vladimir) Putin," řekl Porošenko.

Podle něj se konflikt na Ukrajině vede nejen o ukrajinský lid, ale o evropskou a globální bezpečnost. Kyjev podle něj má mnoho důkazů o tom, že se na straně separatistů silně angažují ruské jednotky. „Pane Putine, toto není žádná občanská válka na Ukrajině, to je vaše agrese. Není žádná občanská válka na Krymu, jsou to vaše síly okupující mou zemi," řekl.

Dodržování slibů

Medveděv naopak obvinil Kyjev, že brání ukončení konfliktu na východě Ukrajiny a nedodržuje dohodu z Minsku. „Ukrajina nedodržela svůj slib, že dá amnestii všem, kdo se zapojili do bojů v letech 2014 a 2015," řekl. Podle něj to znemožňuje uspořádání spravedlivých voleb na územích ovládaných separatisty.

Ruský premiér také označil za zbytečné sankce, které EU uvalila na Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. „Je to nástroj, který nikam nevede, jen věci zhoršuje," řekl Medveděv o sankcích.

Porošenko naopak varoval před odvoláním sankcí. Podle něj to je jediný nástroj, jak udržet Rusko u jednacího stolu. Kritizoval také hlasy volající po návratu vztahů mezi EU a Ruskem do situace před ukrajinským konfliktem. Podle něj stejnou chybu udělalo mezinárodní společenství po válce v Gruzii v roce 2008 a Rusko na normalizaci vztahů zareagovalo anexí Krymu.