Zatčení tohoto muže věnují velkou pozornost sdělovací prostředky i v dalších balkánských zemích, v nichž zadržený podniká. Černohorská televize TV Vijesti uvedla, že Kelmendi figuroval na seznamu amerického ministerstva zahraničí jako jeden z nejnebezpeč­nějších obchodníků s drogami na Balkáně a že Interpol na něj vydal zatykač. Televize také připomněla, že se o zatčení Kelmendiho mluvilo už loni v září, ale kosovské ministerstvo vnitra to tehdy popřelo.

Na účtu měl také vraždu

Na Kelmendiho a na několik dalších osob vydal mezinárodní zatykač minulý rok bosenský soud. Kelmendi je v Bosně vyšetřován v souvislosti s 13 trestnými činy včetně vraždy, nicméně nikdy nestanul před soudem. Policie se ho při raziích v jeho podnicích pokusila zadržet, podařilo se mu však uniknout a údajně se schovával v Prištině.

Podle serveru bělehradské televize B92 je v policejních záznamech veden jako hlavní finančník a organizátor přepravy heroinu, který je z Istanbulu a z Albánie převážen autobusy do kosovského města Peć, odkud pokračuje přes Černou Horu a Srbsko do západní Evropy.

Černý seznam

Naser Kelmendi je podle B92 považován za vůdce jedné z nejmocnějších zločineckých organizací na Balkáně. Loni v červnu byl zapsán na černý seznam ministerstva zahraničí USA a prezident Barak Obama ho ve zvláštní zprávě Bílého domu označil za jednoho z hlavních obchodníků s drogami.

Podle agentury Reuters se 55letý Albánec Kelmendi narodil v Kosovu a má bosenské občanství. Spolu se svými syny a bratrem vlastní řadu firem včetně hotelů a přepravních společností, a to v Bosně, v Černé Hoře, v Srbsku a v Kosovu