Úřady čtveřici vyslýchají kvůli údajnému tisku a šíření desítek tisíc knih o křesťanství, napsal v noci na neděli zpravodajský server BBC.

Tři cizinci jsou občany Egypta, Jihoafrické republiky a Jižní Korey. Poslední ze čtveřice je Švéd, který cestoval na americký pas. Policie podle agentury AP uvedla, že u nich našla 45 tisíc knih o křesťanství a dalších 25.000 již bylo rozdáno.

Dotyční byli zadrženi v úterý. Libyjské bezpečnostní složky je vyslýchají a za několik dní je údajně předají libyjské zpravodajské službě, sdělil mluvčí preventivní bezpečnosti agentuře Reuters.

S výtkami ohledně údajného šíření křesťanství se v Libyi již dříve potýkal Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), jenž podle některých tvrzení rozdával v Benghází bible utečencům a snažil se je získat pro křesťanství. Skupina to popřela. Po útocích na své úřadovny v Benghází a v Misurátě musel MVČK loni přerušit svou činnost na východě a v centrální části země.

Instituce takzvané preventivní bezpečnosti vznikla v roce 2011 během konfliktu, při kterém byl svržen tehdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Tvoří ji několik povstaleckých brigád, které se účastnily bojů proti tomuto dlouholetému vůdci. Libyjské vládě se po skončení konfliktu zatím nepodařilo prosadit svou moc nad bezpočtem ozbrojených skupin a při zajišťování bezpečnosti se mnohdy spoléhá na jejich podporu.