Ve městě a jeho jeskynní svatyni se očekává kolem 25.000 věřících z celé Evropy. Oslavy, které se věnují katolickému dogmatu o vystoupení do nebe Panny Marie, Ježíšovy matky, vyvrcholí velkou mší 15. srpna.

Jedno z předních poutních míst římskokatolické církve o rozloze 52 hektarů stráží letos početní ozbrojení policisté i vojáci. Z tradičných 12 vstupů do oblasti oslav jsou letos otevřeny jen tři příchozí u nich musí podstoupit prohlídku.

"Rozmístění sil je dost působivé. Ale pokud to může snížit obavy lidí, tak je to dobré," citovala agentura AFP 58letou dobrovolnici Françoise. Pomáhá nemocným, kteří jako obvykle přicházejí ve velkém počtu na toto místo, o němž se říká, že se zde někteří i vážně nemocní zázračně uzdravili.

Úřady ojedinělými bezpečnostními kroky v Lurdách reagovaly na nedávný atentát v Nice, při němž útočník zabil autem 85 lidí, a útok na římskokatolický kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray, při němž dva džihádisté zavraždili kněze. Spolu s těmito útoky zabili islamisté v sérii atentátů ve Francii od začátku loňského roku více než 200 lidí.

"Modlit se je naší jedinou zbraní, tak ji používáme," řekl 66letý katolík Christian. Zvlášť se modlil po vraždě 85letého kněze, který byl napaden, když celebroval mši.