José Luis Abarca se i s manželkou ukrývali na předměstí Mexika. Starosta Igualy, která leží na jihozápadě země, je považován za toho, kdo nařídil odstranění čtyř desítek středoškolských studentů. Tamní policie napojená na podsvětí je podle vyšetřování odvlekla 26. září a poté předala členům zločinecké organizace Guerreros Unidos.

Ještě před touto událostí místní ozbrojené síly zahájily palbu na autobusy a na auta a zabily přitom šest lidí. Údajně i tento zločin má na svědomí Abarca.

Podle vyšetřovatelů starosta chtěl odstraněním studentů zabránit, aby rušily projev jeho ženy, která byla předsedkyní místního sdružení na pomoc chudým. Manželka María de los Ángeles Pinedaová prý pochází z rodiny drogových dealerů napojené na kartel Beltrán-Leyva a má být i členem Guerreros Unidos.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že místní politici a zkorumpovaní policisté spolupracují se zločinci.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto v reakci na zprávu, že byl Abarca zatčen, vyjádřil naději, že zadržení rozhodnujícím způsobem pomůže prokuratuře při vyšetřování. Po skupině nezvěstných studentů však zatím není žádná stopa, přestože do pátrání bylo zapojeno až 10.000 příslušníků bezpečnostních složek. Případ vyvolal na mnoha místech protesty a značně poškodil dobré jméno prezidenta, který v roce 2012 do úřadu nastupoval se slibem, že v zemi obnoví vládu práva.