Merkelová do podkrušnohorského Chemnitzu zavítala poprvé od demonstrací, jež na přelomu srpna a září vyvolala násilná smrt 35letého Němce. Z jeho zabití jsou podezřelí tři žadatelé o azyl z Iráku a Sýrie. Protesty, které ve městě po tomto činu vypukly, provázely neonacistické projevy, napadání přistěhovalců a antisemitské útoky.

Angela Merkelová na summitu NATO v Bruselu
Merkelová pod palbou opozice. Podle zákona mohla zavřít hranice

Kvůli tomu, že do města přijela až nyní, čelila německá kancléřka silné kritice. Jak ale sama vysvětlila, dlouho zvažovala, kdy nastane vhodný moment k její návštěvě – a nakonec se rozhodla cestu odložit, aby zbytečně nerozjitřovala již tak napjatou atmosféru. „Moje osobnost polarizuje společnost,“ uvedla.

Obyvatelé Chemnitzu proti návštěvě protestovali

Merkelová se dnes přesto v debatě se čtenáři saského listu Freie Presse vrátila k zářijovým násilnostem. Ačkoli podle svých vlastních slov chápe rozčílení místních obyvatel, to nemůže být omluvou pro páchání trestných činů na demonstracích extremistů.

Proti návštěvě Merkelové byla v Chemnitzu naplánována demonstrace. Policie proto ve městě zpřísnila bezpečnostní opatření a uzavřela několik ulic v centru. Saskou policii posílili kolegové ze spolkových zemí Bádensko-Württembersko, Severní Porýní-Vestfálsko či Durynsko i příslušníci spolkové policie.

Angela Merkelová a Horst Seehofer.
Seehofer chce v čele ministerstva zůstat. Hodlá dokončit volební období