Za zazpívání písničky „Bohorodičko, vyžeň Putina!" před oltářem moskevské katedrály Krista Spasitele jim hrozí až sedm let vězení. V úvodu procesu kapela odmítla přiznat vinu, ale omluvila se věřícím.

„Punková modlitba" se nesplnila, počátkem března byl Putin potřetí zvolen prezidentem. Policie mezitím vypátrala a dopadla tři z pětice členek skupiny, které svým happeningem podle svých slov protestovaly proti vlivu církve na politiku. Od té doby jsou Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (29) ve vazbě, ačkoliv dvě z nich mají malé děti. Soudkyně Marina Syrovová jim naposledy vazbu prodloužila až do ledna příštího roku.

Ještě před projednáváním okolí soudu opět obklopily šiky policistů. Velký zájem novinářů si vynutil, aby se přelíčení odehrávalo ve větším sálu. Projednávání pak začalo s téměř hodinovým zpožděním ověřením totožnosti obžalovaných a přednesením návrhů obžaloby a obhajoby, která opět požadovala předvolat jako svědka hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla.

„Nepřistoupili jsme na obchod s vlastním svědomím. Nejednou nám domlouvali, že nás propustí z vazby, jestli přiznáme vinu. Odmítáme přiznat vinu," uvedly obžalované v prohlášení, přečteném jejich advokátkou. Protestovaly proti patriarchovým výzvám hlasovat v prezidentských volbách pro Putina, ale nevedla je zášť k víře, církvi a věřícím, naopak by si je přály získat na stranu odpůrců autoritářského režimu. Hudebnice ale zdůraznily, že pokud se věřící cítili dotčeni, pak se jim za „etickou chybu" se omlouvají.

Přímý přenos z jednání je zatím vidění na webu soudu, obžaloba však požádala o zákaz přenosu.

Média zatím spekulují, zda soud skončí „exemplárním trestem" za útok na sepětí „trůnu a oltáře", anebo se Kreml spokojí s dosavadní vazbou jako dostatečným trestem. Proces je totiž přirovnáván k odsouzení a uvěznění někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského, který notně poškodil pověst současného režimu v cizině; Pussy Riot jsou ostatně souzeny ve stejném sále jako dříve Chodorkovskij.

Ke pravoslavné víře se sice hlásí dvě třetiny Rusů, ale podle podle listu Vedomosti nyní jen třetina dotázaných v sociologických průzkumech považuje trest vězení pro punkerky za adekvátní, zatímco 43 procent za přehnaně přísný. V březnu byl tento poměr 46 ku 35 procentům.