Ebola se do Nigérie, nejlidnatější africké země, dostala na konci července, kdy tam z Libérie přicestoval jeden z nakažených Patrick Sawyer. Zemřel zde o několik dnů později v nemocnici ve městě Lagos. Podle své manželky nedůvěřoval liberijskému zdravotnickému systému a doufal, že ho v Nigérii vyléčí, napsal server premiumtimesng.com. Na internetu ho nyní někteří Afričané, zvláště Nigerijci, nazývají „biologickým teroristou".

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan podle serveru premiumtimesng.com označil Sawyerův čin již dříve za šílený. „Sawyer zavlekl ebolu do Nigérie; jeho sestra na ebolu zemřela… Jeho země ho požádala, aby neopouštěl stát… ale ten šílený muž se rozhodl odjet a přicestoval sem," konstatoval podle uvedeného serveru Jonathan.

Nemocí se v Nigérii nakazily osoby, které se Sawyerem byly v kontaktu, například zdravotní sestra, která ho během hospitalizace v nemocnici ošetřovala.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. K léčbě byl nicméně uvolněn experimentální, tedy oficiálně dosud neschválený lék ZMapp. Mimo jiné ho dostali dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Zda je to díky léku, není prozatím možné říci. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale v úterý v Madridu zemřel.