Na sedmadvacetimi­nutovém videu je prý vidět asi 130 dívek oblečených v typických muslimských šatech, takzvaném hidžábu. Obličeje mají odhalené. Dívky sedí na zemi kdesi v přírodě a modlí se verše z koránu. Jedna z nich v proslovu na kameru uvedla, že jim únosci neubližují.

Velitel milicí Shekau na záznamu tvrdí, že unesené školačky, z nichž většina vyznávala křesťanství, přestoupily k islámu. „Nemějte o vaše dívky strach, ve skutečnosti jsme je osvobodili. Chcete vědět jak? Ty dívky se staly muslimkami," uvedl.

Velitel Boko Haram také řekl, že výměna, kterou nabízí, se nebude týkat těch dívek, které islám nepřijaly. Shekau na videu vystupuje sám, ani v jednom záběru není spolu s dívkami. Není tedy jasné, zda se nachází na stejném místě.

Únosci dívky chtějí prodat nebo využívat jako sexuální otrokyně

Guvernér severonigerijské provincie Borno Kashim Shettima dnes v rozhovoru s britskou stanicí BBC řekl, že má informace o tom, kde by se mohli ozbrojenci z hnutí Boko Haram s více než dvěma sty unesených dívek skrývat. Zprávy o výskytu únosců prý předal armádě, která by je měla v krátké době prověřit. Guvernér si prý nemyslí, že by se dívky nacházely v zahraničí. Některé zprávy z minulých dní tvrdily, že ozbrojenci dívky odvlekli do sousedních zemí, Čadu nebo Kamerunu.

Vzbouřenci patřící k radikální islamistické skupině Boko Haram unesli v dubnu nejprve více než 250 školaček ve věku 15 až 18 let z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Minulý týden se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Nejméně 53 dívkám se podařilo ze zajetí uprchnout, další se stále pohřešují. Únosci dali najevo, že unesené dívky hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, nebo je využívat jako sexuální otrokyně.

Nigerijské úřady po počátečním váhání podle agentury AP postupně přijaly nabídky pomoci od Spojených států, Velké Británie, Francie, Číny a Španělska. Prezident Goodluck Jonathan dnes podle agentury DPA oznámil, že souhlasil i s pomocí Izraele, který by měl do země vyslat několik odborníků na boj s terorismem. Francouzský prezident François Hollande už v neděli uvedl, že Francie je připravena hostit summit Nigérie a sousedních zemí, který by se zabýval skupinou Boko Haram.

Severonigerijský stát Borno je baštou islamistických milic Boko Haram, které odmítají západní vzdělávání. Proti centrální vládě bojují od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, a také policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1500 lidí.