Policie čeká na výsledky pitev, ale očekává, že příčinou úmrtí bude skutečně pančovaný alkohol. Zatím neví, odkud všechny otrávené láhve pocházely. Minimálně v jednom případě ale mohl mít nebezpečný alkohol původ
v Česku.

Bylo to v případě úmrtí tříčlenné rodiny v Golkowicích na jihu Polska nedaleko hranic s Českem. V úterý se policie dozvěděla o úmrtí 57leté ženy, o dva dny později v jejím domě našla mrtvou také její 79letou matku 
a 52letého bratra.

Lahve měly české etikety

Vyšetřovatelé vycházejí 
z toho, že tuto trojici Poláků nejspíš zabil jedovatý alkohol, ale zatím to nepotvrdili. „Naprostou jistotu o příčině smrti budeme mít až po pitvě, prokurátor ji už nařídil," citovala polská média mluvčí policie Magdalenu Wijaovou. Policejní ředitelství v Katovicích uvedlo, že v domě v Golkowicích se našly láhve s kolky i bez kolků, některé z nich měly české etikety. Polské rádio RMF dodává, že mezi láhvemi byly i ty, před jejichž konzumací letos české úřady ve spojitosti s podezřením na obsah metanolu varovaly.

Polská policie ale zatím případ z Golkowic s českým alkoholem nijak nespojuje, protože nemá k dispozici výsledky rozborů. Požádala nicméně o spolupráci moravskoslezské a zlínské kriminalisty, kteří vyšetřují hlavní větev metanolové mafie.

Nejtragičtěji skončila v Polsku konzumace pochybného alkoholu pro účastníky vánočního večírku ve městě Stargard na severu Polska. Zatím tam zemřelo pět lidí a policie už potvrdila, že oběti se otrávily metanolem, který byl pravděpodobně přimíchaný do denaturovaného alkoholu. Metanol si vyžádal také dva mrtvé v Hnězdně.

Pozor na domácí zásoby

Úřady varují Poláky, aby nenakupovali neokolkovaný alkohol od pochybných zdrojů a dali si i pozor na domácí zásoby. Stejné varování platí i pro Čechy, kteří do Polska jezdí ve velkém na nákupy.

Polsko letos v září kvůli metanolové aféře zakázalo dovoz tvrdého alkoholu z Česka. Prokázalo se však, že láhve s otrávenou lihovinou, které polská policie při kontrolách objevila, byly ze sousední země dovezeny individuálně, proto polské úřady 9. října obchodníkům dovoz opět povolily.

Praha – Hon na jedovatý alkohol v Česku nekončí, i když policisté připouštějí, že v posledních dvou měsících tempo mírně zvolnilo. Uši ovšem nastražili v pátek, když z Polska přišla zpráva, že na metanol u severních sousedů zemřelo deset lidí. Nebezpečná látka přitom měla být objevena i v láhvích opatřených českou etiketou.

„V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by alkohol pocházel z České republiky," namítla ovšem v pátek mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová.

Každopádně policisté informovali o nebezpečí otravy závadným alkoholem okolní státy. „S polskou stranou je nyní spolupráce intenzivnější, ale jinak funguje standardním postupem v rámci Interpolu," upřesnila Štěpánka Zatloukalová.

Od začátku září, kdy metanolová aféra vypukla, na otravu jedovatým alkoholem zemřelo 38 lidí. „Postižení nebo pozůstalí mají nárok na náhradu škody. Musejí se ale připojit k trestnímu řízení. Také kvůli tomu byly majetky některých obviněných ošetřeny tak, aby se z nich případné odškodnění mohlo uhradit," řekla policejní mluvčí.

Tentokrát by do případu mohli vstoupit pozůstalí polských obětí otravy. Právník Oldřich Choděra ovšem vyloučil, že by odškodnění mohli požadovat po českém státu i v případě, že by se prokázala česká stopa. „Odškodnění by mohli žádat od toho, od něhož závadný alkohol pořídili. Pokud by se prokázalo, že od českých prodejců, tak i po nich," upřesnil právník.

Skrytý jed

Mnoho životů zřejmě zachránila předvánoční akce českých hygieniků, kteří od 
7. prosince testovali alkohol zdarma. „O testy byl velký zájem. Za prvních čtrnáct dnů přišlo od lidí přes 6100 podnětů," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Pátek byl ovšem poslední den, kdy si mohli lidé nechat alkohol zdarma otestovat. Jestli ministerstvo akci prodlouží, není jasné.

Nicméně policisté stále nabádají k ostražitosti, protože mezi lidmi se může stále nacházet asi pět tisíc litrů jedovatého alkoholu. „Varování stále platí. Je těžké odhadnout, kde takový alkohol může být," doplnila policejní mluvčí Zatloukalová.
Jed se může v českých domácnostech skrývat i delší dobu. Těsně před Vánocemi klatovští hygienici objevili vyšší obsah metanolu v láhvi vodky, kterou místní obyvatel dostal před pěti lety.

Smrtící metanol.