Kurdové v těchto dnech osvobozují vesnice, které v provincii Hasaká obsadili radikálové z Islámského státu (IS) a unesli přes 200 tamních křesťanů. IS získal pro svůj boj až 20.000 cizinců, mezi nimiž je podle odhadů asi 3400 ze západních států.

Občané Západu se připojují ale také k druhé straně, ke kurdským milicím, které bojují jak v Sýrii, tak v Iráku. Matson řekl, že s Kurdy spolu s dalšími čtyřmi cizinci začal komunikovat s pomocí facebookové stránky milicí.

Britské ministerstvo zahraničí o Scurfieldově smrti v Sýrii ví. „Protože v Sýrii nemáme žádné zastoupení, je mimořádně těžké smrt nebo zranění potvrdit. Naše možnosti podpořit britské občany v Sýrii jsou velmi omezené," uvádí se v prohlášení úřadu.

V řadách Kurdů přišel o život také Australan Ase Johnson. Zatímco USA ani Británie svým občanům nebrání bojovat s cizími milicemi, australský zákon občanům zakazuje připojit se k jakýmkoli ozbrojeným složkám mimo australskou armádu. Austrálie také zákonem zakazuje lidem vycestovat do syrské provincie Rakka, kde má IS hlavní stan.

Fronta An-Nusra se může postavit Islámskému státu

Na severu Sýrie bojuje kromě IS několik radikálních skupin. Patří k nim fronta An-Nusra, která se na rozdíl od IS dosud hlásila k teroristické síti Al-Káida. Nyní oznámila, že zvažuje přerušení kontaktů s Al-Káidou. Katar podle agentury Reuters podporuje osamostatnění An-Nusry, což pro frontu může znamenat příliv katarské finanční pomoci. Fronta by se tak mohla změnit z méně významné skupiny na sílu schopnou bojovat s IS. Posílilo by to rovněž vliv Kataru a jeho spojenců v kampani proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a zvýšilo vliv zemí z oblasti Perského zálivu v Sýrii.

Do bojů proti IS zasahuje mezinárodní koalice, která podniká nálety na cíle IS. Podle dnešní zprávy amerického velení za minulých 24 hodin letadla zaútočila na osm cílů v Sýrii a na čtyři v Iráku.

Britský lit Daily Mail dnes ve své onlinové verzi přinesl bohatou fotoreportáž z Rakky. Zachycuje potrestání muže za homosexualitu shozením ze střechy několikapatrového domu. Muž je z ní shozen se zavázanýma očima a radikálové si jeho pád natáčejí mobily. Dole pod ním je vidět početný a rozrušený dav lidí čekajících na smrt trestaného. IS v Rakce vynucuje principy založené údajně na islámském právu. Tresty lidí, kteří se zákonu nepodvolí, jsou kruté – lidé jsou přibíjeni na kříže, kamenováni a stříleni. Při lednovém potrestání jiných mužů obviněných z homosexuality dotyční pád ze střechy přežili, ale na zemi byli dobiti kamením.