Čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí panuje dnes nadále na řadě míst rakouských spolkových zemí Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko, Štýrsko a Horní a Dolní Rakousy. „Během dne můžou laviny mokrého sněhu kvůli slunečnímu záření a oteplení padat ve zvýšené míře ze strmých jižních svahů,“ varovala lavinová služba. Pro zimní sporty mimo vyznačené sjezdovky jsou podle ní podmínky extrémně nebezpečné.

Sněhová lavina v Rakousku - ilustrační foto
Lavinové nebezpečí v Rakousku trvá. Meteorologové čekají oteplení

Také v bavorských Alpách je riziko lavin navzdory tomu, že přestalo sněžit, stále vysoké. Čtvrtý stupeň z pěti nicméně platí už jen nad hranicí lesa v Alpách u měst Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden. Ve čtvrtek by se mohlo lavinové nebezpečí na mnoha místech rakouských hor snížit až na třetí stupeň. Na víkend ale meteorologové hlásí další sněžení.

Laviny zabíjely

Situace se pomalu lepší také v dopravě. Na mnoha místech byly zrušeny uzavírky. Od světa je odříznuto už jen několik málo horských obcí. Přístupné je mimo jiné i dolnorakouské lyžařské středisko Hochkar, které bylo několik dní zcela nedostupné. Vjet do něj ovšem smějí zatím jen vojáci a hasiči. Prakticky v celém Rakousku už se podařilo obnovit také dodávky elektřiny.

Podle dosavadních informací zemřelo během této zimy v rakouských Alpách kvůli lavinám nejméně jedenáct lidí. Jsou mezi nimi také dva Češi. Čtyřiačtyřicetiletý muž zahynul na počátku ledna v tyrolském lyžařském středisku Ischgl, toto úterý zabila lavina 24letého Čecha na skialpinistické túře v oblasti alpského štítu Ankogel v Korutanech.

Zdroj: Youtube

Provozovatelé vleků navzdory nevlídnému počasí v posledních dvou týdnech, které způsobilo uzavření mnoha lyžařských středisek, počítají podle agentury DPA s dobrou sezónou. „Zimní sezóna je v závislosti na lyžařské oblasti mezi 100 a 140 dny dlouhá. Že je čtrnáct dní špatné počasí a nemůže se kvůli tomu lyžovat, je docela normální,“ řekl předseda Svazu německých lanovek a vleků Peter Schöttl.

V rakouských Alpách každoročně hrozí laviny.
Mladý Čech zemřel pod lavinou na jihu Rakouska. Byl na túře s otcem