„Piloti se katapultovali. Nikdo nebyl zraněn,“ citovala agentura TASS zdroj z regionálních záchranných složek. Podle vyjádření ruského ministerstva obrany v současnosti probíhá v moři pátrání po posádce.

Letadlo L-39
Na Slovensku spadlo vojenské letadlo L-39, piloti se katapultovali

Podle ruských médií došlo k incidentu během rutinního cvičného letu. „Letadlo letělo bez střeliva. Podle předběžných informací mohla havárii způsobit technická porucha,“ uvedlo ministerstvo obrany. Letoun se zřítil do Azovského moře přibližně 1,5 kilometru od pobřeží.

Za poslední dva týdny je to již druhá havárie L-39. Minulou středu se jeden letoun zřítil na středním Slovensku mezi Sliačem a Kováčovou. Dva piloti, kteří byli na palubě, se stihli katapultovat. Příčinou nehody bylo selhání motoru.

Letoun určený pro výcvik

Letadlo Aero L-39 Albatros je proudový podzvukový letoun, který byl od poloviny šedesátých let do roku 1996 vyráběný v Aero Vodochody. Typický byl pro armády zemí Varšavské smlouvy.

Známý je svou dobrou ovladatelností a poměrně vysokou spolehlivostí. Ve výzbroji jej má například Sýrie, Libye nebo Thajsko. Aero Vodochody minulý pátek představilo jeho nástupce L-39NG.

Nový letoun L-39NG, který Aero Vodochody představilo 12. října ve svém areálu v Odolené Vodě u Prahy. Stroj je nástupcem legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020.
Aero slavnostně představilo letoun L-39NG. Díly dodává přes 40 českých firem