Přívrženci exprezidentky nesli její portréty, jihokorejské a někdy i americké vlajky, napsala agentura AP. Na akci dohlíželo více než 10.000 policistů, neboť existovaly obavy z možných střetů s odpůrci Pak Kun-hje. Oba tábory v minulých měsících opakovaně vyšly v Soulu do ulic.

Jihokorejské úřady vzaly exprezidentku do vazby 30. března. Pětašedesátiletá dcera dlouholetého jihokorejského diktátora tak nyní obývá celu o 12 metrech čtverečních. Může v ní být držena až 20 dní, než si vyslechne oficiální obvinění.

Ilustrační foto
V poslední možný den bude daně řešit až třetina lidí

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil. Ta čelí podezření, že s využitím vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Pak Kun-hje se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena i největší jihokorejská společnost Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem už začal.

Pak Kun-hje v prosinci dočasně odvolal z funkce parlament a počátkem března ji definitivně zbavil moci ústavní soud. Bývalou hlavu státu už tedy nechrání imunita, takže může být trestně stíhána.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Přehodnoťte výnos o parlamentu, vyzval soud prezident Venezuely

Jižní Koreou otřásá i aféra bývalé ministryně kultury Čche Jun-sun. Ta je nyní souzena za to, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10.000 umělců kritických k Pak Kun-hje.