Pracovníci Save the Children hovořili se zachráněnými, kteří v úterý dorazili do italského Reggio Calabria. Odhadují, že na lodi muselo být hodně přes 500 lidí. Loď se prý převrátila den po vyplutí z Libye. OSN považuje údaj o možném utonutí 400 osob za pravděpodobný vzhledem ke kapacitě lodi.

Italská pobřežní hlídka v neděli a v pondělí pomáhala 42 plavidlům, na nichž bylo 6500 běženců. Ohlásila nehodu jedné z lodí, z níž se podařilo dostat do bezpečí 144 osob.

Skokový nárůst

Pokud se potvrdí smrt 400 lidí, bude to znamenat, že letos při pokusu dostat se do Evropy zahynulo přes 900 běženců. Období migrace teprve začíná a ve srovnání s loňským údajem v této době je to skokový nárůst. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni v této době registrovala pouze 47 mrtvých.

Celkově loni na moři zahynulo 3027 uprchlíků, předloni jich bylo 700. Podle statistiky IOM přišlo od roku 2000 ve Středozemním moři o život při pokusu dostat se do Evropy 22.000 lidí.

Loni do Evropské unie dorazilo nelegálně 280.000 lidí. Většina z nich byla ze Sýrie, Eritreje a Somálska. Prudký nárůst počtu lodí s uprchlíky v minulých dnech začal unii znepokojovat a komisař pro migraci Dimitris Avramopulos v úterý prohlásil, že unie bude muset na tento příliv migrantů reagovat patřičnými kroky.