V sobotu povstalci zajali skupinu 48 Íránců, o kterých tvrdí, že byli v Sýrii na výzvědách. Podle Teheránu jde ale o náboženské poutníky.

Vládní jednotky v sobotu oznámily, že Damašek je již zcela pod jejich kontrolou. Opozice tvrdí, že její bojová uskupení se z metropole stáhla a že přistoupí k záškodnickému způsobu vedení odporu.

Ostré boje jsou nadále hlášeny z Halabu, obchodní metropole Sýrie. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že povstalci ovládají polovinu čtvrti Salahaddín, kterou vládní jednotky obklíčily. Tato čtvrť se v sobotu stala dějištěm nejprudšího bombardování za poslední dva týdny bojů o město. Podle Damašku šlo teprve o přípravu na hlavní bitvu; režim také uvedl, že do oblasti přesunul 20.000 vojáků jako posilu.

O skupině zadržených Íránců povstalci tvrdí, že nejméně její část tvoří příslušníci íránských revolučních gard a že jsou součástí 150členné skupiny, kterou Teherán vyslal do Sýrie na výzvědnou misi. Několik desítek Íránců bylo v Sýrii uneseno loni v prosinci a letos v lednu, mnoho z nich bylo propuštěno o několik měsíců později.

Teherán již vyzval Turecko a Katar, aby mu pomohly dosáhnout propuštění zajatých mužů. Obě tyto země přitom Írán často kritizoval, že podporují syrské protivládní povstalce financemi i zbraněmi. Turecko i Katar nicméně pomoc slíbily.

Izraelští vojáci v sobotu postřelili Syřana, který se pokusil překonat plot na linii příměří mezi oběma zeměmi na Golanských výšinách. Podle izraelské armády muž nedbal varování a pokusil se přeštípnout hraniční dráty.

Od loňského března zahynulo přes 21 tisíc lidí

Ověřená víkendová bilance obětí bojů není známa, v sobotu ale podle OSDH zahynulo nejméně 205 lidí – 115 civilistů, 38 povstalců a 52 vojáků. Od loňského března, kdy vypukly v zemi nejprve nepokoje na protest proti Asadově režimu a následně ozbrojené povstání, zahynulo přes 21.000 lidí.

V pátek Valné shromáždění OSN v New Yorku jasnou většinou přijalo nezávaznou rezoluci odsuzující násilí v Sýrii, zejména činy Asadova režimu. Usnesení, které není nijak vynutitelné, zároveň kritizuje nečinnost Rady bezpečnosti.