„Střepiny, jakož i úlomky letadla se našly v tělech obětí. Tyto díly jsou podobné vzorkům (rakety), poskytnutým expertům pro srovnávací analýzu," řekl Vovk.

„Nikdo nepochybuje o tom, že malajsijský boeing byl sestřelen raketou Buk, která byla dodána z Ruska a po teroristickém činu vrácena zpět," prohlásil Vovk, podle kterého raketu nebylo možné separatistům na východě Ukrajiny předat bez vědomí a pomoci ruského ministerstva obrany.

Ukrajinská výzbroj

Podle novinářů nicméně nejde o stoprocentní důkaz proti Rusku, protože rakety Buk ze sovětské éry jsou i v ukrajinské výzbroji. A podle dalších členů mezinárodního vyšetřovacího týmu je verze o sestřelení boeingu raketou Buk sice nejvěrohodnější, ale nelze prý vyloučit ani jiné scénáře.

Nizozemské úřady mají závěrečnou zprávu o příčinách neštěstí zveřejnit 13. října. Odhalení viníků má však na starosti jiný tým vyšetřovatelů.

Katastrofu z loňského července nepřežilo všech 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterodamu do Kuala-Lumpuru. Podle Kyjeva a Západu stroj zničila raketa Buk odpálená proruskými separatisty, Rusko naopak vinu svaluje na ukrajinskou armádu.

Moskva v Radě bezpečnosti OSN vetovala návrh na zřízení mezinárodního tribunálu pro potrestání viníků tohoto leteckého neštěstí.