"Stát možná dostal moje tělo, ale mou duši nikdy nedostane. Ostraho, jsem připraven jít za svým otcem,“ pronesl Rodriguez během své sedmiminutové závěrečné řeči.

Přibližně třicet minut před vykonáním trestu smrti zamítl Nejvyšší soud USA Rodriguezovo odvolání. „Jeho odvolání nebylo ničím jiným než naprosto nevhodným a zoufalým posledním pokusem,“ uvedl texaský generální prokurátor Tomee Heining.

Švédská novinářka Kim Wall
Dánský proces století: Vynálezci obviněnému z vraždy novinářky hrozí doživotí

Trest smrti byl Rodriguezovi udělen za vraždu dvou žen. Jednou z jeho obětí byla devětadvacetiletá prostitutka Summer Baldwinová, které v září 2005 zasadil padesát ran tupým předmětem. Poté ji, podle názoru soudních lékařů pravděpodobně stále živou, zavřel do kufru a vyhodil do kontejneru s odpadky. Při pitvě vyšlo najevo, že v okamžiku své smrti byla Baldwinová v desátém týdnu těhotenství.

Rodriguez byl zatčen necelé tři dny poté, co policisté objevili její tělo. Svůj čin sice nepopíral, hájil se ale tím, že jednal v sebeobraně, protože ho žena ohrožovala nožem. Nikdy také neprojevil ani nejmenší náznak lítosti či omluvy, připomněla agentura AP.

Během soudního procesu se Rodriguez přiznal i k vraždě šestnáctileté Joanny Rogersové, jejíž tělo objevila policie na stejné skládce. S dívkou, která byla pohřešována od května 2004, Rodriguez navázal kontakt prostřednictvím on-line chatu.

„Pro celou naši rodinu to byla velmi traumatizující událost, takže jsme rádi, že je po všem. Jeho omluva by pro nás neměla žádnou cenu. Byl to sociopat, který se zajímal jen o sebe,“ sdělil americké televizi CBS otec zabité dívky Joe Bill Rogers, který přihlížel Rodriguezově popravě.

Osmatřicetiletého Rodrigueze, jenž žil v San Antoniu společně se svými rodiči, rovněž obvinilo pět žen ze znásilnění. Mezi nimi i jeho přítelkyně ze střední školy, upozorňují americká média.

„V zabíjení lidí byl skutečně dobrý. Byl velmi klidný a vypočítavý. Dokázal využít svého charismatu, vzhledu a společenského postavení k tomu, aby okouzlil ženy,“ uvedl na jeho adresu jeden z kriminalistů.

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.
Belgický ošetřoval dostal za vraždy 27 let. Údajně zabíjel z milosti