Protestní akce pokračovaly ve středu večer už čtvrtý den. Tuniská policie podle BBC proti demonstrujícím zasahovala v pěti městech země. V Tunisu a Tiburbě znovu použila slzný plyn proti davu lidí. V Tiburbě při demonstraci v pondělí zemřel jeden člověk.

Protesty podle BBC začaly poklidně už minulý týden, v pondělí večer ale nabraly neklidné otáčky.

Několik desítek osob utrpělo zranění. Úřady uvádí, že zraněno bylo 58 členů bezpečnostních sil, u civilistů nejsou k dispozici přesné údaje. V několika dalších městech probíhaly demonstrace nenásilně.

„Protestujeme kvůli cenám. Zvýšily se ceny léků, ceny všeho, ale platy ne. Nemyslím si, že teď je ten správný čas na zvedání cen,“ uvedl jeden protestující v Tunisu pro BBC.

Ilustrační foto.
Cestovním kancelářím se vloni dařilo, v letě prodaly o 15 procent zájezdů více

Ministerstvo vnitra oznámilo, že ve vazbě skončili žháři, zloději a rabující lidé. Při minulých nepokojích na některých místech demonstranti zablokovali silnice hořícími pneumatikami, útočili na policejní stanice, banky a obchody.

Armáda tak byla nucená poslat posily do mnoha měst k ostraze bank a veřejných budov.

Tunisko je mnohdy označováno za jediný úspěšný případ přechodu k demokracii v rámci revolucí arabského jara. Od sesazení autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího se ale žádné vládě nepodařilo uklidnit ekonomickou situaci v zemi.

Situaci nevylepšily ani teroristické útoky, díky kterým se zemi snížil příjem z turismu.

Od 1. ledna letošního roku vstoupilo v Tunisku v platnost zvýšení cen benzinu a dalšího zboží, narostla daň z přidané hodnoty a další příspěvky do státního systému sociálního zabezpečení.

Bahenní povodeň v Kalifornii
Obětí záplav a sesuvů bahna v Kalifornii přibývá, další lidé se pohřešují