Podle expertů NSSL je problém v tom, že radarové snímky nepodávají vždy přesnou informaci o tom, jaká je povětrnostní situace na zemi – radar totiž na zemský povrch nevidí. Jediným způsobem, jak zjistit přesný stav během bouří, je získat informaci z pozemních meteorologických stanic nebo letišť. Ta ale není vždy k dispozici.

Loni v říjnu se v USA objevil nápad vyvinout program pro chytré telefony, kam by dobrovolníci mohli jednoduše zadat potřebné údaje. V polovině prosince si už na příslušné webové adrese program stáhlo 8900 lidí. Díky nim vznikla databáze meteorologických informací, která má 31.000 údajů.

Reakce dobrovolníků byla podle organizátora akce Kimberlyho Elmora ohromující. Stažení programu totiž NSSL propagovala jen na svém facebookovém účtu a na svých webových stránkách. Vědci nyní doufají, že se jim databázi podaří rozšířit o statisíce dalších dat z celých Spojených států. S jejich pomocí mají být vytvořeny nové předpovědní postupy a povětrnostní mapy pro chování bouřlivých atmosférických je­vů.