Tento jev dokonce inspiroval film Kurs sebeovládní s Adamem Sandlerem a Jackem Nicholsonem, a televizní seriál s Charliem Sheenem, který je známý svými násilnými konflikty.

Takové kurzy musejí z nařízení soudu absolvovat četné celebrity: například Naomi Campbellová, která hodila mobilní telefon na jednoho asistenta, Sean Penn či Kanye West, kteří napadli fotografy, či Justin Bieber, který házel vajíčka na sousedův dům.

Návaly vzteku se týkají všech vrstev společnosti a na kurzech se setkáme s řidiči kamionů, členy gangů, chirurgy nebo s vedoucími pracovníky, které na ně poslala jejich firma. Ze zhruba 70 procent to jsou muži. Polovina pacientů přichází sama, často na naléhání příbuzných, druhá polovina z nařízení soudů.

Čtyřicetiletý kaskadér Eric se pro kurz sebeovládání rozhodl poté, co se několik týdnů zuřivě hádal se svou přítelkyní a nakonec se v baru popral s bratrem, až se ocitl v policejní cele.

Bernard zaplatil za svůj vztek velkou cenu: 26 let strávil za mřížemi, protože zavraždil dealera, který mu dlužil peníze. „Býval jsem často hodně rozzuřený," říká osmačtyřicetiletý muž, který se nyní stal poradcem pro mladé delikventy a expertem na násilí v rodině.

Záchvaty neovladatelné zuřivosti trpí dvě třetiny amerických adolescentů

Podle studie Harvardovy, Kolumbijské a Dukeovy univerzity se témě každý desátý Američan v minulosti choval výbušně a má přístup ke střelným zbraním. A dvě třetiny amerických adolescentů trpí záchvaty neovladatelné zuřivosti.

Tento jev se však týká celého světa. Podle serveru angermanage.co.uk se každý desátý Brit přiznává, že se stal obětí agrese.

V Kalifornii je poptávka po terapii v rámci kursů sebeovládání tím silnější, že je tu velmi nízký práh tolerance vůči násilí, vysvětluje Anita Avedianová, zakladatelka místní asociace terapeutů zabývajících se zvládáním vzteku.

„Uhodíte dítě? Jste cholerický? Jdete do vězení. Uhodíte svého psa? Jdete do vězení," říká.

„Naše klientela roste ročně o 20 procent," uvádí osmasedmdesátiletý George Anderson, který léčil za svou praxi 17.000 pacientů.

Výhodný byznys

Jde totiž o výhodný byznys: skupinová terapie stojí od 20 dolarů (asi 500 Kč), ale individuální léčba stojí až 350 dolarů (8700 Kč). Míra úspěšnosti terapie se pohybuje mezi 70 a 80 procenty.

Většina problémů se zvládáním zuřivosti je spojena s traumaty z dětství, soudí experti. Může to být velmi kritický otec, rodiče, kteří na dítě křičeli, matka, která ho opustila…

Jednapadesátiletý řidič kamionu Arnold, bývalý člen gangu a bývalý vězeň, byl po celé dětství bit. Při sebemenší známce nedostatku respektu jeho krev vzpění. Postupně se však učí svou zuřivost ovládat. „Stačila by jedna sekunda, kdy bych popustil uzdu vzteku, a můžu se zase ocitnout za mřížemi," říká.