Článek na první stránce vatikánského deníku L'Osservatore Romano zdůraznil, že katolická církev nikdy nepřestane zdůrazňovat, že svatba může být jen mezi mužem a ženou.

„Někdo by mohl říci, že církev, aspoň na této frontě prohrává, ale není to tak," uvedl L'Osservatore Romano. Podle článku katolíci udatně hájí učení církve tváří v tvář „politicky korektním ideologiím, které napadají každou kulturu světa" a podporují je instituce jako OSN, která loni schválila nezávaznou rezoluci odsuzující diskriminaci homosexuálů.

„Církev je povolána, aby se prezentovala jako osamocený kritik modernity, jediná překážka … rozpadu antropologických struktur, na kterých byla založena lidská společnost," uvedl vatikánský deník.

V úterý tři americké státy v referendech schválily sňatek lidí stejného pohlaví poté, co je v kampani v květnu podpořil i znovuzvolený prezident Barack Obama. Minulý týden také Španělsko potvrdilo zákon o sňatcích homosexuálů a Francie pokročila s obdobným zákonem, který by mohl tyto sňatky legalizovat již začátkem příštího roku.

V komentáři v rozhlase Radio Vaticana papežův mluvčí Federico Lombardi řekl, že děti by měly mít právo říci, že mají otce a matku. „Pokud ne, tak proč neuvažovat o dobrovolně zvolené polygamii a samozřejmě, abychom nediskriminovali, i o polyandrii?" zeptal se ironicky Lombardi. „Nečekejte tedy, že církev přestane trvat na tom, aby společnost uznávala specifické místo pro sňatek mezi mužem a ženou," řekl.

Obamova administrativa a američtí katoličtí biskupové se letos dostali do střetu nejen kvůli sňatku homosexuálů, ale i proto, že Obamova reforma zdravotnictví předpokládá, že zdravotní pojištění se bude vztahovat i na antikoncepci.